facebooktwittermail d

Storstrejk på John Deere i USA

Tusentals anställda hos maskintillverkaren strejkar i protest mot ett nytt löneavtal. 14 av företagets anläggningar i USA berörs. 

10,000 walked off the job striking for the first time in more than 30 years after United Auto Workers union members rejected a five to six percent pay raise offer from the company.  EPA/TANNEN MAURY
Strejken pågår i flera av företagets fabriker i fem olika delstater. FOTO: EPA/TT

Flera tusen fackanslutna arbetare på John Deere inledde strejken i torsdags sedan fackförbundet UAW (United Auto Workers) vägrat att acceptera ett nytt löneavtal med tillverkaren som gäller kommande löneökningar och villkor. 

Hela 90 procent av de berörda arbetarna röstade emot och UAW menar att avtalet, som gäller för flera år framåt, innebär för små löneökningar och pensionsavsättningar - inte minst med tanke på hur bra det går för företaget. 

Målet med strejken är också att få tillbaka några av de förmåner som arbetarna blev av med under 1990-talet, skriver The Washington Post. 

Strejken omfattar cirka 10 000 anställda och påverkar 14 av företagets fabriker i delstaterna Illinois, Iowa, Kansas, Georgia och Colorado. 

"Våra medlemmar är organiserade och reda att hålla ut och kämpa för ett kontrakt som de tror uppfyller deras behov", sa Ron McInroy, regionchef för fackförbundet UAW på torsdagen.

Strejkande arbetare utanför en av John Deeres fabriker i USA.
Strejkande arbetare utanför en av John Deeres fabriker i USA på fredagens. FOTO: USA TODAY/TT

Strejken kommer mitt under skörden av sojabönor och majs i USA, under en period då många lantbrukare snabbt behöver hitta maskindelar till sina traktorer och lantbruksmaskiner.

John Deere försöker ta in arbetare som inte är fackanslutna för att hålla igång produktionen. Men det råder brist på fabriksarbetare i USA och flera företag har haft svårt att fylla vakanta tjänster. Den senaste tiden har det strejkats i flera olika företag, bland annat på Kelloggs fabriker, på grund av missnöje med arbetsvillkoren, skriver CNN. 

John Deere uppger att företagets arbetare har de bland bästa lönerna i respektive industrigrenar och att de arbetar för en snabb lösning tillsammans med fackförbundet. 

Det är den första stora strejken på John Deere på 35 år.