facebooktwittermail d

Storstrejken på John Deere i USA är över

Efter fem veckors strejkande har nu arbetsgivare och arbetstagare kommit överens vid John Deere i USA. Redan samma dag återupptogs produktionen vid de berörda fabrikerna. 

Strejkarbetare utanför en av John Deeres fabriker
John Deere har nått avslut i den löneavtalsförhandling som lett till långvarig strejk. De anställda kommer nu få 10 procents löneförhöjning. FOTO: CHARLIE NEIBERGALL/AP

Fackförbundet UAW (United Auto Workers) godtog under onsdagen ett nytt sexårigt löneavtal med tillverkaren efter att två tidigare förslag röstats ner av UAW. 

61 procent av de fackanslutna anställda godkände avtalet som innebär att löneförhöjningarna första året blir 10 procent, följt av ytterligare 5 procent det tredje året och därefter också 5 procent det femte året. Bland annat kommer en signeringsbonus på 8 500 dollar också att betalas ut till de anställda, enligt UAW.

”UAW förenade nationen i en kamp för rättvisa på arbetsplatsen. Vi kunde inte vara mer stolta”, säger fackförbundets ordförande Ray Curry i ett pressmeddelande. 

John Deeres amerikanska vd John May passade på att uttrycka sin lättnad över att strejken är över:

”Jag är glad att våra skickliga medarbetare är tillbaka i arbetet med att bygga och stödja de branschledande produkterna som gör våra kunder mer lönsamma och hållbara”, säger han i ett pressmeddelande. 

Aktien upp efter strejk 

I samband med att strejken avblåstes klättrade John Deeres aktie med dryg 1 procent i den amerikanska förhandeln. Avtalsrörelsen har av analytiker lyfts fram som högintressant i det rådande läget, där den amerikanska inflationen klättrat till nivåer som inte setts på över 30 år och allt mer fokus kommit att riktas mot om huruvida uppgången ska fortsätta.

John Deere Sverige har tidigare sagt till ATL att strejken i USA inte påverkat leveransen till svenska kunder. Bolaget uppgav i stället den globala bristen på komponenter, däribland halvledare och mikrochip, som ett större problem. 

Storstrejken på John Deere i USA

Strejken inleddes den 14 oktober i år efter att fackförbundet UAW (United Auto Workers) vägrat att acceptera ett nytt löneavtal med tillverkaren som gällde kommande löneökningar och villkor. 

Cirka 10 000 anställda på John Deere i USA deltog i strejken och totalt påverkades 14 av företagets fabriker i delstaterna Illinois, Iowa, Kansas, Georgia och Colorado. 

Det var den första stora strejken på John Deere på 35 år. 

LÄS OCKSÅ:

Storstrejk på John Deere i USA

Halvledarbrist påverkar John Deere Sverige mer än strejken