facebooktwittermail

Stämning hotar fransk vegofabrik

Frankrike har fått sin första fabrik för tillverkning av vegetariska ”biffar”. Jordbrukarfacken säger att fabrikanten lurar konsumenterna, och hotar med stämning om inte företaget byter namn på produkterna.

Jordbrukarfacken i Frankrike säger att fabrikanten Nouveaux Fermiers lurar konsumenterna med sina ”biffar” (arkivbild).
Jordbrukarfacken i Frankrike säger att fabrikanten Nouveaux Fermiers lurar konsumenterna med sina ”biffar” (arkivbild). FOTO: ISTOCK

I Frankrike ska det egentligen inte längre finnas några livsmedel som går under beteckningen vegetariska biffar eller vegetariska korvar.

Produkter som omnämns med ord som associerar till kött ska innehålla just kött från djur, och ingenting annat. Detta enligt en lag från i somras.

Vegetariskt ”kött”

Men detaljerna i lagen ska regleras i ett dekret, som fortfarande inte är publicerat, och när landet nu får sin första fabrik för köttersättningsprodukter gör tillverkaren ändå reklam för ”vegetariskt kött”.

– Våra produkter smakar som kött, säger fabrikens grundare Guillaume Dubois till tv-kanalen BFMTV.

Enligt honom finns en stor efterfrågan på vegetariska alternativ i Frankrike, och att det därför är viktigt att det också finns en inhemsk produktion. Men flera jordbrukarfack, som FNSEA, ser rött.

Inte blir de lugnare av att det nya företaget heter Nouveaux Fermiers, vilket översatt betyder Nya bönder.

Vill stoppa köttdjur

”Man försöker få det till att en fabrik är som ett jordbruk”, skriver jordbrukarfacken i ett pressmeddelande och hävdar att en av finansiärerna bakom fabriken driver på ett upprop som just nu cirkulerar i Frankrike för att få till stånd en folkomröstning om att stoppa vad som kallas ”intensiv uppfödning” av köttdjur.

Vincent Brack är direktör för mjölkproducenternas förbund FNPL, en av de organisationer som har reagerat mot den nya fabrikens marknadsföring.

– Vi är inte alls emot ersättningsprodukter. Vi är också väl medvetna om att köttkonsumtionen bör minska. Men här handlar det om att vilseleda konsumenterna, säger han till ATL, och uppger att jordbrukarorganisationerna kommer att stämma företaget om inte produkterna får nya namn.

Välkomnar folkomröstning

Vad gäller uppropet mot djuruppfödning tycker han att det vore bra om det blev en folkomröstning.

– Det skulle ge oss en möjlighet att visa att uppfödarna arbetar mycket med att förbättra djurskyddet, säger han.