facebooktwittermail

Småföretagen på väg mot rekordår

Småföretagen går mot ett rekordstarkt 2017 och bäst går det i Södermanland och på Gotland, enligt prognosen i LRF Konsults lönsamhetsbarometer. I Jämtland har företagen vänt den negativa trenden.

Det går bra för de svenska småföretagarna enligt LRF Konsults Lönsamhetsbarometer.
Det går bra för de svenska småföretagarna enligt LRF Konsults Lönsamhetsbarometer.

Lönsamheten för småföretagen väntas landa på den högsta nivån sedan 2012, med en genomsnittlig lönsamhet på 21 procent av omsättningen.

Företagen i Södermanland och på Gotland väntas få högst lönsamhet med 25,4 procent av omsättningen. Den största lönsamhetstillväxten väntas dock småföretagen i Västerbotten och Norrbotten stå för.

Stockholmsföretagen har sämst lönsamhet och näst lägst lönsamhet har företagen i Jämtland, med en genomsnittlig lönsamhet på 14,8 procent. Efter några år av sjunkande lönsamhet verkar dock de jämtländska företagen ha vänt trenden.

LÄS OCKSÅ Nya regler ska motverka bluffavtal

– Vi ser en svag ökning av bruttoresultatet, säger Andreas Ehn som är kontorschef på LRF Konsult i Jämtland.

Företagen i undersökningen har verksamhet in många olika områden, förutom jordbruk och skogsbruk.

LÄS OCKSÅ Bönder allt gladare

Byggbranschen går särskilt bra i Sverige just nu, och i Jämtland märks det särskilt i Östersunds och Krokoms kommuner samt i turistorter som Åre, Vemdalen och Funäsdalen.

– Konjunkturen är med oss, men det finns också en ökad affärsmässighet hos småföretagen. De gör lite bättre kalkyler och vågar ta lite mer betalt än vad man generellt gjort, säger Andreas Ehn.

LÄS Så slår BonusMalus på din bil

Företagen har hela tiden ökade kostnader, och dessa är svåra att stå emot. Personalkostnaderna fortsätter att öka eftersom det är svårt att få tag på personal, vilket ger ett ökat lönetryck.

Att hela tiden försöka pressa kostnader är viktigt, men för att långsiktigt öka lönsamheten måste företagen få in mer pengar.

– Det är roligt om trenden håller i sig, att man får mer intäkter och bättre betalt för det är då man kan nå riktig lönsamhet, säger Andreas Ehn.

PREMIUM Så fick han stopp på tjuven

Utveckling 2016-2017

Hela landet + 1,8 procent

Västerbotten och Norrbotten +4,5 procent

Södermanland och Gotland + 3,9 procent

Gästrikland och Hälsingland +3,1 procent

Jämtland +0,6 procent

Medelpad och Ångermanland +0,5 procent

Dalarna +0,5 procent

Stockholm -2,4 procent

LRF Konsults tips till småföretagarna

• Hösten är ett utmärkt tillfälle att uppdatera affärsplanen på inför det nya året.

• För företagare kan digitala lösningar möjliggöra ett mer kostnadseffektivt arbetssätt. Man kan lägga mindre tid på administrativa uppgifter och mer tid på att utveckla verksamheten.

Om Lönsamhetsbarometern

LRF Konsults lönsamhetsbarometer följer löpande utvecklingen bland närmare 10000 småföretagare, med upp till 15 anställda, med hjälp av verkliga siffror från företagens bokslut.

Småföretagens utveckling har analyserats mellan 2012 och 2016. Dessutom har data mellan tredje kvartalet 2016 fram till och med andra kvartalet 2017 vävts in i analysen, för att göra en prognos för lönsamheten för helåret 2017.

Lönsamhetsmåttet i rapporten är resultat före avskrivningar dividerat med omsättningen.

Företag inom jordbruk och skogsbruk ingår inte i undersökningen.