Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september 2017

  Bönder allt gladare

  Europeiska lantbrukare är mindre bekymrade över framtiden, det visar en undersökning av över 8000 lantbrukares lönsamhet, som LRF Konsult och Swedbank varit med och gjort.

   En ny undersökning visar att lantbrukare i Europa är gladare och oroar sig mindre över framtiden.
  En ny undersökning visar att lantbrukare i Europa är gladare och oroar sig mindre över framtiden. FOTO: IvonneW

  De svenska lantbrukarna säger att de har bättre lönsamhet och både maskin- och bygginvesteringarna har ökat sedan förra året. En orsak är ökade intäkter, vilket i sin tur delvis beror på en större efterfrågan på svenskproducerade varor.

  Ökad export i Danmark

  I Danmark vänder det också uppåt och där ser man stora möjligheter med bland annat ökad export av ekologiska varor till Kina. I Frankrike är framtidssynen på den högsta nivån sedan mätningen började även om den fortfarande är negativ.

  De brittiska lantbrukarnas lönsamhetsuppfattning sjunker däremot och det är Brexit som oroar.

  Intervjuerna i undersökningen gjordes i januari och april 2017.LÄS ÄVEN: Köttbönder upplever bäst lönsamhetLÄS OCKSÅ: Litauen har mest mjölkpulver per capitaPREMIUM: Arga lantbrukare protesterar mot kolgruva

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen