facebooktwittermail d

Slut på skyddsjakt på varg i Siggeforareviret

I fredags meddelade länsstyrelsen i Uppsala län att skyddsjakten efter en varg i Siggeforareviret inte kommer att förlängas. 

En bild på en varg.
Ingen varg är fälld och nu väljer länsstyrelsen i Uppsala att avsluta skyddsjakten. FOTO: GÖTE ERIKSSON/TT

Sedan början av september har Länsstyrelsen i Uppsala län tillåtit skyddsjakt på en vuxen varg i reviret. Beslutet kom att förlängas och gälla i en och en halv månad. 

Men under den tiden har ingen varg fällts. Nu bedömer myndigheten att det inte längre är aktuellt att förlänga skyddsjakten, eftersom risken för nya angrepp minskar:

”Vi kan konstatera att vi sedan den 11 september inte haft några vargangrepp på tamdjur i området, och nu börjar också betessäsongen lida mot sitt slut, vilket gör att många djurägare tar hem sina får för vintern. Det gör att risken för ytterligare angrepp och allvarlig skada minskar för varje dag som går”, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till att man fattade beslutet om skyddsjakt från första början var att det skett ett flertal angrepp på tamdjur under kort tid inom reviret. 

Bara i år har uppemot 80 får dödats i samband med vargangrepp i Siggeforareviret.

LÄS MER:

Vargangreppet kostade henne halva fårbesättningen

Två vargangrepp på tre månader – 26 får döda

Fårägare känner stark oro – ser ingen framtidstro