facebooktwittermail d

Grillfest för svenskt lantbruk

Alnarp

SLU i Alnarp bjöd på tyska äpplen och veganwraps med kikärtor från fjärran land. Då grillade de egna studenterna hamburgare av svenskt kött och bjöd på svensk mjölk och svenska grönsaker.

Grillfesten blev uppskattad av besökarna. Här serverar John Gustavsson en hamburgare.
Grillfesten blev uppskattad av besökarna. Här serverar John Gustavsson en hamburgare. FOTO: AMANDA PETTERSSON/TILDE LARSSON

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har den senaste tiden haft öppet hus för gymnasiestudenter och andra intresserade i Uppsala, Umeå och Alnarp. Verksamheten och utbildningarna har presenterats och SLU har även bjudit på mat. Det var bland annat veganwraps med kikärtor producerade utomlands och äpplen från Tyskland.

Det tyckte många SLU-studenter var riktigt dåligt. Fokus borde vara på svensk matproduktion, menade studenterna, och ordnade därför en egen grillfest på Campus Alnarp under öppet hus-dagen den 13 mars. Det serverades hamburgare, hamburgerbröd, mjölk och krispiga grönsaker, helt och hållet producerade i Sverige och sponsrade av svenska lantbruksföretag.

– Det var ingen aktion mot veganmat. Vi gör ingen värdering av vad man väljer att äta, men SLU borde göra ett ställningstagande och välja 100 procent svenska råvaror, säger Lars Johansson, lantmästarstudent på Alnarp och en av initiativtagarna till den spontana grillfesten.

Kön ringlade lång när SLU-studenterna i Alnarp bjöd på grillat från svenska gårdar.
Kön ringlade lång när SLU-studenterna i Alnarp bjöd på grillat från svenska gårdar. FOTO: AMANDA PETTERSSON/TILDE LARSSON

”Vad sänder det för signaler?”

Studenterna på SLU lär sig mycket om den svenska matproduktionen och om hur viktigt det är att ta hänsyn till miljö, hållbarhet och gröna värderingar.

– Vi lär oss om hur det ställs stora krav på vårt lantbruk när det gäller miljö, bekämpningsmedel, gödselspridning och många andra krav. Och så går SLU ut och serverar utländska produkter, där det är helt andra krav på produktionen. Vad sänder det för signaler till de gymnasiestudenter som var på besök? frågar Hedda Pålsson, ordförande för Alnarps lantmästarkår. 

– SLU lever själva inte upp till sina slogans ”plugga grönt” och ”plugga hållbart” om de inte kan servera råvaror som kommer från vårt eget land, menar Hanna Silwer, ordförande för Alnarps studentkår.

Svenska råvaror borde vara en självklarhet på SLU, anser Lars Johansson, lantmästarstudent Alnarp, Hanna Silwer, ordförande i Alnarps studentkår och Hedda Pålsson, ordförande för Alnarps lantmästarkår.
Svenska råvaror borde vara en självklarhet på SLU, anser Lars Johansson, lantmästarstudent Alnarp, Hanna Silwer, ordförande i Alnarps studentkår och Hedda Pålsson, ordförande för Alnarps lantmästarkår. FOTO: HÄRJE ROLFSSON

Lär sig om svensk livsmedelsproduktion

Enligt studenterna handlar den mesta av utbildningen vid SLU om svensk livsmedelsproduktion.

– Regeringen har beslutat om en strategi där vi ska öka självförsörjningsgraden och att då Sveriges eget lantbruksuniversitet inte försöker främja det är häpnadsväckande, säger Lars Johansson. 

Även när SLU i Ultuna nyligen ordnade öppet hus, den 6 mars, bjöds det på vegowraps vilket har väckt irritation i bland annat Facebookgruppen Spannmålsbönderna. Enligt Lotta Albihn, kommunikatör och marknadsstrateg på SLU samt projektledare för Ultunas öppet hus-dag, var det främst praktiska orsaker bakom valet av kost.

– Vi hade anmälan öppen en vecka extra och under den var det 300 till som kom. Så av tidsbrist fick vi välja ett alternativ som de flesta kunde äta, ur religiösa, matallergiska eller livsåskådningsskäl, säger hon.

– Det finns inga som helst politiska motiv till att det bara blev vegowraps.

Var det svenska råvaror i era wraps?

– Det vet jag faktiskt inte.

Brukar ni ha en mer varierad mat kost på den här typen av tillställningar?

– Det är inte vanligt att det bjuds in så här många människor. Men när jag har ätit luncher som gjorts i Ultunas regi brukar det vara olika typer av rätter att välja på.