Den i världen som äter en köttbit just nu tuggar med stor sannolikhet på kyckling, och konsumtionen väntas öka.
Slaktkycklingen – djuret som tog över världen
Jorden är kycklingens planet. I alla fall om man ser till antalet individer. Slaktkycklingen är världens vanligaste ryggradsdjur, enligt en ny forskningsrapport.
Slaktkycklingen är inte bara det vanligaste köttslaget, utan också det vanligaste djuret med ryggrad som finns på jorden. Nästan 23 miljarder levande slaktkycklingar finns på jorden i dag, skriver World Economic Forum. Den totala biomassan är tre gånger så stor som alla vilt levande fåglar tillsammans.
Nu har forskare jämfört slaktkycklingens benstomme med ben från kycklingar som åts under romartiden. Studien visar att dagens slaktmogna slaktkycklingar är dubbelt så stora som de var under romartiden. Tillväxttakten går också allt snabbare, och bara sedan 1950-talet växer en slaktkyckling upp till fem gånger så snabbt, enligt studien som publicerats i Royal Society.
Ny geologisk epok
Den moderna slaktkycklingen hade inte kunnat bli så talrik om det inte vore för människan och den industriella uppfödningen som först fick sitt genomslag i södra USA på 1950-talet, skriver rapportförfattarna. 2016 konsumerades 65,8 miljarder kycklingar i hela världen, en siffra som ökar.
Den radikala ökningen av slaktkycklingar är enligt författarna till forskningsrapporten en del i de fysiska, kemiska och biologiska förändringarna av jorden som drivits fram av människan och som många forskare föreslår borde räknas som en ny geologisk epok, liknande till exempel äldre och yngre jura och halocen – den epok som pågått sedan runt 11 500 år sedan. Den föreslagna nya epoken går under namnet antropocen.