facebooktwittermail

Jämtlandsgården anställer två nya styckare

Slakteriet Jämtlandsgården anställer nu två nya styckare och lägger in en extra slaktdag i veckan, på grund av de extremt långa slaktköerna.

FOTO: KZENON/MOSTPHOTOS

– I dagsläget har vi slaktköer ända till december. Normalt sett brukar köerna vara runt fyra, fem veckor långa vid den här tiden på året, säger Thomas Berglund Sundqvist, produktionschef vid Jämtlandsgården.

Han säger att det är en extrem situation på grund av torkan och att de därför kommer att lägga in en extra slaktdag i veckan. Slakteriet kommer att gå från att ta emot djur för slakt två dagar i veckan till tre dagar i veckan. De planerar att börja med det så snart som möjligt, vilket förmodligen blir om cirka tre veckor. Ett ytterligare problem för branschen är att det är brist på styckare i Sverige i dag, på grund av att det inte utbildas tillräckligt många längre.

– Det är väldigt svårt att hitta svenska styckare nuförtiden. De två som vi ska anställa kommer mest troligt från Polen, det är en kille från Irland som anställer folk från olika länder som har ordnat med det. Vi har tidigare även anställt styckare från Irland och de var väldigt duktiga, säger Thomas Berglund Sundqvist.

De båda styckarna ska börja i augusti och arbeta fram till december.

– Det kommer att underlätta för vår verksamhet. Vi kommer att kunna ta in fler djur för slakt och stycka mer kött.

Jämtlandsgården slaktar nöt, lamm och häst och har i dag tio anställda, varav sju personer är styckkunniga.

– Både VD:n och jag är också ute och styckar när det är högsäsong, säger Thomas Berglund Sundqvist.

LÄS OCKSÅ: Få vill bli styckare - trots goda utsikter

LÄS OCKSÅ: Styckare istället för långtidsarbetslös