facebooktwittermail d

De är årets mjölkföretagare

Årets Mjölkföretagare 2021 finns i Halland. Familjen Nilsson på Skråmereds gård får utmärkelsen bland annat för sitt starka ledarskap och framgångsrika avelsarbete.

Anders Nilsson, Skråmered Våxtorp i Halland tilldelas utmärkelsen Årets Mjölkföretagare.
Anders Nilsson, Skråmered Våxtorp i Halland tilldelas utmärkelsen Årets Mjölkföretagare. FOTO: VÄXA SVERIGE

Skråmereds gård har i dag 350 kor och producerar drygt 14 ton ECM och i juryns motivering beskrivs företaget som ett föredöme både när det gäller avkastning och djurhälsa.

”Väldigt roligt och tacksamt! Ett bevis på att vår strategi har varit rätt”, kommenterar mjölkbönderna Anders och Katarina Nilsson utmärkelsen i ett pressmeddelande.

De är tredje generationen som driver Skråmereds gård i Halländska Våxtorp.

Själva tror de att deras sätt att jobba enligt Lean och företagets tydliga avelsstrategi har bidragit till framgångarna.

”Självklart ger det oss en extra kick att jobba vidare med de mål vi satt upp. Det är gemensamt arbetet inom familjen och med personalen som gjort det möjligt att nå dit vi befinner oss i dag”, fortsätter de.

I december 2020 blev det tårta från Växa Sverige för att ha nått målet 14000 kilo ECM.
I december 2020 blev det tårta från Växa Sverige för att ha nått målet 14000 kilo ECM. FOTO: VÄXA SVERIGE

Prisats tidigare

Utmärkelsen Årets Mjölkföretagare (tidigare Årets Mjölkbonde) utses av en oberoende jury på uppdrag av Växa Sverige och Ludvig & Co.

Den som får titeln ska lyckas samordna både lönsamhet, effektivitet, ledarskap och visa stor hänsyn till djur och miljö.

Personerna bakom Skråmereds gård får också utmärkelsen för att de bidrar ”starkt till att lyfta vikten av svensk mjölkproduktion med sin stora öppenhet gentemot konsument och delaktighet i bygdens utveckling.”

Det är inte första gången gården uppmärksammas. 2019 blev medarbetaren Jan Eriksson utsedd till Årets Djurskötare.

Guldmedaljen delas ut under en ceremoni vid Stockholms slott i oktober.

Filip Nilsson kommer att ta över Skråmereds gård tillsammans med sina bröder John och Oskar.
Filip Nilsson kommer att ta över Skråmereds gård tillsammans med sina bröder John och Oskar. FOTO: VÄXA SVERIGE

LÄS OCKSÅ: Ledare: Applådera vår ökade mjölkproduktion

LÄS OCKSÅ: Mjölkinvägningen ökade 2020

Så lyder juryns motivering

”Årets Mjölkföretagare™ 2021 har med tydliga mål och Lean som ledstjärna skapat ett företag som idag ligger i absolut topp i Sverige. Att skapa ett lag med en gemensam målbild har varit en stark drivkraft i företaget. Tillsammans med en klart uttalad avelsstrategi har det gjort företaget till ett föredöme inom såväl avkastning som djurhälsa.

Företaget visar en unik förmåga i ledarskap och stimulerar sin personal både genom tydlighet och stor lyhördhet. Djuren sätts alltid i centrum, vilket resulterat i mycket hög avkastning med bibehållen god djurhälsa och hållbara kor. Tillsammans med tydligt ledarskap och engagerade medarbetare har det utvecklat gården till ett företag med enorm lyskraft.

Genomtänkt affärsmässighet har varit ledord i företagets utveckling, detta tillsammans med en stor förmåga att anpassa sig till omvärldsfaktorer har bidragit till framgångsresan.

Företaget bidrar också starkt till att lyfta vikten av svensk mjölkproduktion med sin stora öppenhet gentemot konsument och delaktighet i bygdens utveckling.

Årets Mjölkföretagare är ett företag med en avkastning på absolut högsta nivå. Detta tillsammans med en unik syn på affärsmässighet gör dem till en värdig vinnare.”