Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 12 februari

    Mjölkinvägningen ökade under 2020

    Mjölkinvägningen ökade 2020. Men antalet slaktade djur höll sig relativt oförändrat. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

     Den totala kvantiteten invägd mjölk ökade med 4 procent i december jämfört med samma tid 2019. Arkivbild.
    Den totala kvantiteten invägd mjölk ökade med 4 procent i december jämfört med samma tid 2019. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

    December bra månad

    Nya siffror från Jordbruksverket visar att den totala kvantiteten invägd mjölk ökade med 4 procent i december jämfört med samma tid 2019. När det gäller ekologisk mjölk ökade siffran med 5 procent. Under december 2020 vägdes totalt 235 900 ton in, varav 41 700 ton var ekologisk mjölk.

    Produktion december 2020:

    59 100 ton konsumtionsmjölk, vilket är en minskning med 2 % jämfört med november 2019.

    19 700 ton syrade produkter, vilket är en ökning med 4 % jämfört med november 2019.

    5 400 ton grädde.

    6 500 ton ost, vilket är en ökning med 1 % jämfört med november 2019.

    1 000 ton smör, vilket är en minskning med 19 % jämfört med november 2019.

    5 300 ton mjölkpulver, vilket är en minskning med drygt 1 % jämfört med november 2019.

    Källa: Jordbruksverket

    Höjning för helåret

    Statistik för hela året 2020 visar att det vägdes totalt in 2 772 700 ton mjölk, vilket innebär en ökning med 2,5 procent jämfört med 2019.

    När det gäller ekologisk mjölk ökade helårssiffran med 4 procent och stod för 17 procent av den totala mjölken, vilket innebär 481 200 ton.

    LÄS MER: Arla: ”Mest omtumlande krisen någonsin”LÄS ÄVEN: Bra tillväxt i Sverige – men invägningen minskarLÄS OCKSÅ: Trendbrott för mjölkproduktionen i Arla Sverige

    2020 års produktion:

    694 000 ton konsumtionsmjölk, vilket är minskning med 5 % jämfört med 2019.

    236 000 ton syrade produkter, vilket är en ökning med knappt 6 % jämfört med 2019.

    74 100 ton grädde, vilket är en ökning med 5 % jämfört med 2019.

    83 500 ton ost, vilket är en ökning med knappt 4 % jämfört med 2019.

    16 600 ton smör, vilket är en ökning med ungefär 3 % jämfört med 2019.

    65 800 ton mjölkpulver, vilket är en minskning med 14 % jämfört med 2019.

    Källa: Jordbruksverket (Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.)

    Slakt av lantbruksdjur

    När det kommer till total slaktvikt av lantbruksdjur under 2020 ökade nötkreatur med 1 procent, gris med 3 procent och fjäderfä med 4 procent jämfört med 2019. Det enda djurslag som minskade var får och lamm med cirka 4 procent.

    Fördelningen ser till stor del likadan ut 2020 som det gjorde 2019. Totalt uppgick slaktvikten under 2020 till 44 300 ton där 45 procent utgjordes av gris, 30 procent fjäderfä, 25 procent nötkreatur och får och lamm knappt 1 procent.

     Det enda djurslag som minskade i december 2020 jämfört med samma tid 2019 var lamm och får. Arkivbild.
    Det enda djurslag som minskade i december 2020 jämfört med samma tid 2019 var lamm och får. Arkivbild. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

    Fakta: Ökning för nöt, gris och fjäderfä

    Nötkreatur: Under december 2020 ökade den totala slaktvikten av nötkreatur med 12 procent jämfört med samma tid 2019 och uppgick till totalt 10 900 ton.

    Gris: Den totala slaktvikten av gris ökade med 13 procent under december 2020 jämfört med samma tid 2019 och uppgick till totalt 19 800 ton.

    Får och lamm: Det enda djurslag som minskade i december 2020 jämfört med samma tid 2019 var lamm och får. Totalt slaktades 14 100 djur under månaden och uppgick till totalt 280 ton, vilket är en minskning med 2 procent.

    Fjäderfä: Under december 2020 slaktades 13 300 ton fjäderfä vilket ökade den totala slaktvikten med 9 procent jämfört med samma period 2019. Av den siffran utgjorde kyckling 96 procent.

    Ägg: Den totala invägda mängden ägg minskade med cirka 1 procent i december 2020 jämfört med samma period 2019. När det gäller ekologiska ägg minskade invägningen med ungefär 6 procent.

    Källa: Jordbruksverket

    Om statistiken

    Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.

    Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.

    Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis.

    Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.

    Relaterade artiklar

    Kommentarer

    Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

    Läs mer om

    Till toppen