Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 april 2018

  Stora möjligheter för svensk julgransodling

  Det finns mycket pengar att tjäna på att utveckla julgransodlingen i Sverige. Nu har den första doktorsavhandlingen skrivits i ämnet.

   Julgransodling (arkivbild).
  Julgransodling (arkivbild). FOTO: Mostphotos

  Delstaten North Carolina i södra USA har knappt en tredjedel av Sveriges areal, men julgransodlingen är betydligt mer utvecklad och omsätter varje år drygt 800 miljoner kronor.

  Forskaren Martin Pettersson vid SLU i Alnarp har skrivit landets första doktorsavhandling om julgransproduktion och han jämför den småskaliga produktionen som finns i Sverige med den storskaliga som finns i North Carolina.

  1 300 julgransodlare

  I den amerikanska delstaten finns ett samarbete mellan myndigheter, forskare och odlare som har hjälpt till att forma delstatens mycket framgångsrika julgransindustri. Bland annat finns ett universitetsprogram och utbildad personal som har till uppgift att stödja och hjälpa de 1 300 julgransodlarna. I Sverige saknas liknande kunskap och stöd.

  Martin Pettersson påpekar att det är märkligt att Sverige inte ens är självförsörjande på julgranar, men att potentialen är stor för julgransodlingen.

  Den svenska julgransproduktionen är relativt frisk och fri från de mest aggressiva skadegörarna såsom rotröta eller ädelgranskräftan. Marken är relativt billig i Sverige och en ökad miljömedvetenhet och vilja att stödja svenskt och närproducerat bör göra att konsumenter gärna väljer en svenskodlad gran.

  Europeisk förening

  Martin Pettersson tycker att ett första steg är att Sverige blir medlem i Europas gemensamma julgransodlarförening, the Christmas Tree Growers Council of Europe.

  Viktigt för julgransodlingens utveckling skulle också vara att ta fram sorter som passar att odla i norra Sverige. Här skulle exempelvis klippgran och balsamgran passa.

  För närvarande produceras inga ädelgransplantor i Sverige utan alla importeras. Att etablera fröplantager i Sverige skulle vara en förbättring, konstaterar Martin Pettersson i doktorsavhandlingen, enligt ett nyhetsbrev från SLU i Alnarp.

  LÄS OCKSÅ: Importerad gran kan vara tickande bombATL TV: Julgranar kräver jobb året omLÄS OCKSÅ: Blågula granar ny exportraket

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen