Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 april

  Mer pengar till fjällnära skog

  Skogsstyrelsen får 365 miljoner kronor extra för att ersätta skogsägare som nekats avverkning.

   Den fjällnära skogen är ett tvisteämne (arkivbild).
  Den fjällnära skogen är ett tvisteämne (arkivbild). FOTO: Marion Palm

  Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna skjuter till 365 miljoner kronor i vårändringsbudgeten så att Skogsstyrelsen kan ersätta ägare till fjällnära skog som inte får avverka. Pengarna tas inte från något annat anslag.

  – Det är nya pengar, säger Peter Helander, skogspolitisk talesperson för Centerpartiet.

  Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen som slår fast att ägare till fjällnära skog har rätt till en ersättning motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde om de nekas att avverka, bad Skogsstyrelsen i oktober om mer pengar än vad de fått i höstbudgeten för 2021. Då uppskattade myndigheten att de skulle avvisa avverkning på runt 9 000 hektar i år och behövde 360 miljoner kronor till för att täcka ersättningarna. Det är lika mycket som redan fanns budgeterat i anslaget för insatser för skogsbruket 2021.

  Nej till statligt skydd

  Budgettillskottet löser den akuta frågan om årets ersättningar. På lite längre sikt fortsätter den fjällnära skogen att vara hett omdebatterad. Skogsutredningen som kom i december föreslår att runt 500 000 hektar fjällnära skogsmark med höga naturvärden ska få långsiktigt skydd och ägas av staten. Det är ungefär två tredjedelar av all produktiv skogsmark i det fjällnära området. Det beräknas kosta runt 14 miljarder kronor att ersätta de privata skogsägarna för det.

  Centerpartiet tänker inte gå med på en sådan lösning, lovar Peter Helander.

  – Att jobba med frivillighet och flexibla metoder är bättre. Om det nu måste skyddas kan man få behålla sitt ägande, eller kanske få bruka på ett visst sätt, säger Peter Helander.

  Skogsutredningen är ute på remiss, sista svarsdatum är den 30 april.

  LÄS MER: Vill ha 360 miljoner till fjällnära skogLÄS MER: 50 nya förslag för skogen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen