Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 maj 2018

  Skogsstyrelsen: ”Det har gått fel i hanteringen”

  JO ska granska Skogsstyrelsens handläggning av en sekretessbegäran för en avverkningsanmälan.

  – Det har gått fel i hanteringen, säger Patrik André, enhetschef.

   – Sekretessen är inte tillämplig för en avverkningsanmälan, säger Patrik André.
  – Sekretessen är inte tillämplig för en avverkningsanmälan, säger Patrik André. FOTO: Skogsstyrelsen

  Jan-Erik Andersson, i Bälinge, Uppland, begärde sekretess på sin avverkningsanmälan för att slippa webbpublicering. Efter påstötning från JO fick han till slut avslag på sin begäran men valde då att överklaga. Men även denna gång lät svaret vänta på sig och till slut anmälde Jan-Erik Andersson Skogsstyrelsen till JO igen, som nu ska granska hanteringen av överklagan.

  Gick fel

  – Något har gått fel i hanteringen av överklagan. Vi fick in den i början på september i fjol och skickade en bekräftelse till Jan-Erik men sen har vi inte hanterat den riktigt, säger Patrik André, enhetschef på Skogsstyrelsen.

  En tänkbar förklaring skulle kunna vara att Skogsstyrelsen bytte både diarieföringssystem och chefsjurist under september.

  – Vi fick ju en remiss från JO om detta häromveckan. Det var ett bra påpekande och gjorde att vi upptäckte att överklagan inte behandlats. Nu får vi se över vad som gått fel och säkra upp så att det inte händer igen.

  Sekretess inte tillämplig

  Men i själva sakfrågan har Skogsstyrelsen inte ändrat uppfattning:

  – Sekretessen är inte tillämplig för en avverkningsanmälan. Offentlighets- och sekretesslagen ska ge skydd vid speciella omständigheter, men en avverkningsanmälan är en offentlig handling, det är inget konstigt eller speciellt med dem. Dessutom innehåller både sekretesslagen och lagen om personuppgifter en passus om att besluten inte går att överklaga.

  Hjälpa skogsbruket

  – För oss är det viktiga att vi gör webbpubliceringen för att hjälpa skogsbruket. Det cirkulerar rykten om att vi gör det för att uppvigla naturvården, men så är det inte. Webbpubliceringen gör det enkel och säkert för skogsbruket och entreprenörer att kolla att avverkningsanmälan gjorts på rätt sätt och för att undvika felavverkning. Det här används av skogsbruket, till exempel både Södra och Mellanskog, varje dag och har funnits i tio år.

  LÄS OCKSÅ: Han JO-anmäler Skogsstyrelsen – igenLÄS OCKSÅ: Svar till slut från Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen