Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juli 2018

  Svinstrategi ska bromsa pestsmitta

  För att försöka stoppa spridningen av afrikansk svinpest har den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, utvärderat metoder för att kontrollera smittan och startat ett nytt projekt för att hålla koll på Europas vilda svin.

  Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, utvärderar metoder för att hindra den afrikanska svinpesten från att spridas. I en ny rapport har myndigheten granskat hur man kan samla in data om vildsvinsstammarna i de drabbade områdena och vilka åtgärder som kan hindra smittan från att spridas.

  Ingen utfodring

  Stopp för utfodring av vildsvin samt ett hårt jakttryck är två metoder som bör användas för att minska risken för utbrott. Att hålla vildsvinspopulationerna små verkar dock inte helt skydda mot den afrikanska svinpesten, utbrott har även noterats i områden där antalet vildsvin varit få. Om ett utbrott pågår bör åtgärder som drivjakt, vilket kan uppmuntra vildsvinens förflyttningar, undvikas.

   En sugga med kultingar. Vildsvinen är fotograferade i ett svenskt hägn.
  En sugga med kultingar. Vildsvinen är fotograferade i ett svenskt hägn.

  Passiv övervakning och rapportering av vildsvinskadaver har visat sig vara en av de mest effektiva metoderna för att tidigt upptäcka nya fall av svinpesten i tidigare smittfria områden, konstaterar myndigheten.

  Startar statistikprojekt

  Efsa kommer också att starta ett projekt som går under namnet Enetwild med syftet att samla in och anpassa data om Europas vildsvinsstammar. Tanken är att statistiken om vildsvinen ska vara jämförbar mellan länder för att underlätta åtgärder som minskar risken för att den afrikanska svinpesten sprids.

  LÄS MER: Saker att tänka på vid foderimportLÄS MER: Danmark röstar ja till vildsvinsstängselLÄS MER: ”Vi är en korvmacka i från svinpesten”

  Relaterade artiklar

  Till toppen