Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 28 april 2017

  ”Vi är en korvmacka ifrån svinpesten”

  ”Jag vill ha lite uppmärksamhet till min krönika så jag skriker ’vildsvinen kommer’, skriver djurhälsoveterinär Ebba Schwan, som egentligen vill varna för att hotet från svinpesten är nära.

   Den svenska populationen av vildsvin är en kraftig riskfaktor om svinpesten skulle få fäste i vårt land, skriver djurhälsoveterinär Ebba Schwan i sin krönika.
  Den svenska populationen av vildsvin är en kraftig riskfaktor om svinpesten skulle få fäste i vårt land, skriver djurhälsoveterinär Ebba Schwan i sin krönika.

  Nu ska inte min krönika handla om vargar. Alls.

  Men likt sägnen om vallpojken som ropar ”vargen kommer” till byborna använder jag samma logik för att dra din uppmärksamhet till denna krönika. Effektiv på kort sikt, men inte på lång sikt som bekant. Då är det ingen som lyssnar längre. Men du kan väl hänga med i några rader till?

  Hur gör man då för att påkalla uppmärksamhet för ett allvarligt hot som är konstant? I mitt arbete med smittskydd och djurhälsa på ett nationellt plan har jag skrikit ”svinpesten kommer” så många gånger att jag är rädd att folk snart börjar ta det med en nypa salt. Ändå kan jag inte låta bli att hojta ”svinpesten kommer”, varje gång jag läser om nya utbrott i Baltikum eller Polen. För det här är allvarliga saker. Smittan är nära oss.

  Afrikansk svinpest är en sjukdom som drabbar vilda och tama grisar och har en mycket hög dödlighet. Förutom direkta följder av ett utbrott som innebär smittspårning, avlivning och destruktion av djur på drabbade gårdar skulle konsekvenserna för svensk grisproduktion bli katastrofal till följd av internationella restriktioner och uppsagda exportavtal.

  Detta gäller även om ett eventuellt utbrott inte skulle drabba våra tamgrisar utan ”bara” den vilda populationen. Vildsvinen.

  Smittan sprids lätt från djur till djur, men den mest sannolika introduktionen till Sverige kan ske med människor, transporter och redskap och framförallt med smittade köttprodukter. En enda liten korvmacka slängd genom ett bilfönster skulle kunna introducera sjukdomen till svenska vildsvin. Och sannolikheten att korvmackan plockas upp av ett vildsvin före den plockas upp av en räv ökar ju fler vildsvin vi har.

  ”Svinpesten kommer!”

  ”Vildsvinen kommer!”

  Ska man orsaka debatt i lantbrukspressen är det effektivt att ropa ”vildsvinen kommer”, har jag förstått. Ingen vet hur många de är i Sverige, bara att de verkar bli fler. Och om det ska få vara så eller inte är en känslig diskussion som kan vålla lika hetsiga debatter som vargpopulationens storlek.

  Jag är varken vildsvinsjägare eller drabbad markägare och har varken glädje eller besvär av vildsvinen på det sättet, men jag vill gärna ha lite uppmärksamhet till min krönika så jag ropar ”vildsvinen kommer” och passar på att framföra att vår, i vissa områden, täta population av vildsvin skulle utgöra en mycket besvärlig situation i händelse av ett utbrott av afrikansk svinpest.

  Att våra grannländer i öst försökt begränsa smittan sedan 2014 utan att lyckas beror till stor del på att de fått in smittan i den vilda populationen – bland sina vildsvin.

  Att bekämpa sjukdomsutbrott bland vilda djur är naturligtvis mycket svårare än att reglera smittspridning bland tama djur som hålls i besättningar. En uppgiven estnisk veterinär sa på ett möte ”jag tror att detta är något som vi kommer få leva med” avseende svårigheten att begränsa smittspridningen bland vildsvin. Då har Estland så vitt man vet en mindre population av vildsvin än vad Sverige har.

  Jag säger bara ”svinpesten kommer!”

  LÄS MER: Beredskapen mot svinpest höjs ytterligareLÄS MER: Ta vildsvinsfrågan på allvarLÄS OCKSÅ: Mat kan sprida ASF-viruset till SverigeLÄS OCKSÅ: Olaglig grishandel har satt fart på svinpest

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen