Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 april

  Nej i riksdagen till upplagsavgiften

  Ta bort avgifterna på virkesupplag. Det är riksdagens tydliga uppmaning till regeringen.

   Virkesupplag vid allmän väg ska ha tillstånd. Vilket kostar 2 900 kronor från och med årsskiftet. En avgift som nu slopas om regeringen går på riksdagens linje.
  Virkesupplag vid allmän väg ska ha tillstånd. Vilket kostar 2 900 kronor från och med årsskiftet. En avgift som nu slopas om regeringen går på riksdagens linje. FOTO: Mostphotos

  Riksdagen gick på Trafikutskottets linje. I ett så kallat tillkännagivande uppmanar riksdagen nu regeringen att ta bort avgiften på 2 900 kronor för varje tillstånd för virkesupplag som infördes från årsskiftet. När beskedet om avgiften var på gång väckte det starka reaktionerflera håll.

  Av landets över 230 000 upplag är det bara en dryg procent som berörs, de som finns vid allmän väg. Men enligt Skogforsk kan avgiften leda till ökade kostnader på upp till 10 miljoner kronor per år samt risk för bland annat sämre transporteffektivitet och ett osäkrare flöde till industrierna.

  Riksdagen tycker också att Trafikverket bör snabba på utvecklingen av e-tjänster för tillstånd. Inte minst för att minska antalet upplag utan tillstånd som det finns ett ”flertal” av enligt Trafikutskottet. Två dagar bör vara maximal handläggningstid.

  Ett sätt att få ner handläggningstiden är att slopa avgiftshanteringen. Trafikverket har inget mot det men säger till Trafikutskottet att det i så fall kräver en ändring i vägförordningen.

  Trafikutskottet skickar också med en påminnelse om att Trafikverket och andra myndigheter har fått tydliga instruktioner från regeringen om att i sin ”myndighetsutövning underlätta för skogsbruket”.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen