Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 januari 2020

  Avgifterna får inte drabba enskilda skogsägare

  Det är inte rimligt att skogsägare som avverkat ska betala tusentals kronor i avgift för att de lägger virket intill allmän väg, skriver centerpartisterna Anders Åkesson och Peter Helander.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Byråkratin och avgifterna kring virkesupplag intill allmän väg får inte gå ut över de enskilda skogsägarna, skriver Centerpartiets Anders Åkesson och Peter Helander.
  Byråkratin och avgifterna kring virkesupplag intill allmän väg får inte gå ut över de enskilda skogsägarna, skriver Centerpartiets Anders Åkesson och Peter Helander.

  Från och med årsskiftet har Trafikverket infört en avgift för virkesupplag efter allmän väg, något som flera skogsägare runt om i landet reagerat på. Självklart var Centerpartiet snabba på bollen och ställde en fråga till ansvarig minister i början av december för att få svar på varför Trafikverket nu inför denna ändring? Svaret som ministern gav var att detta genomförs i enlighet med nuvarande lagstiftning som säger att myndigheten ska ta ut avgifter vid ansökningar som innebär åtgärder som kan ha inverkan på trafiksäkerheten eller som kan vara till olägenhet för vägens bestånd, drift eller brukande.

  Men Trafikverkets ändring avser endast virkesupplag efter allmän väg. En avgift för detta tillstånd har funnits tidigare men togs bort 2012, och som Trafikverket nu väljer att återinföra.

  Däremot var grundförslaget från myndigheten att avgiften skulle vara per virkesupplag, något man nu backat ifrån efter att bland annat Centerpartiet reagerat. Den exakta utformningen kommer Trafikverket nu att ta fram i dialog med skogsbolagen, vilket är bra.

  Det är inte rimligt att den som avverkat en liten del av sin skog för att fylla vedboden där hemma ska betala en avgift på nästan 3 000 kronor för att de lägger sitt virke intill en allmän väg. En sak är klar, byråkratin och avgifterna får inte gå ut över de enskilda skogsägarna.

  Centerpartiet kommer att följa denna fråga noga för att säkerställa just detta.

  Anders Åkesson, Trafikpolitisk talesperson för Centerpartiet

  Peter Helander, Riksdagsledamot i Näringsutskottet Centerpartiet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen