Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 oktober 2017

  Pestskräck bakom ökad avskjutning

  Rädsla för svinpest har fått en tysk delstat att ta till rejäla krafttag för att minska vildsvinsstammen.

  FOTO: mauribo

  Den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern satsar nu motsvarande 20 miljoner kronor på att 20 000 fler vildsvin ska skjutas. Normalt fälls omkring 60 000 djur i delstaten.

  Bakgrunden är en stor oro för att den afrikanska svinpesten ska sprida sig. Sjukdomen finns bland annat finns i Polen som gränsar till delstaten.

  LÄS OCKSÅ: Så skyddar du hunden från vilda svin

  I Mecklenburg-Vorpommern finns omkring 200 grisgårdar som tillsammans har cirka 830 000 tamsvin. Skulle svinpesten få fäste där kan det leda till miljardförluster och även hota hela näringen, skriver Jakt & Jägare.

  Afrikansk svinpest har ännu inte konstaterats i Sverige men den har funnits i Europa sedan 2014. Sjukdomen är numera etablerad i såväl vildsvinsbesättningar i såväl baltstaterna som i flera länder i Östeuropa, bland andra Polen och Tjeckien.

  ATL-TV: Skogscampare, rödlistade arter och eldriven lastare

  Det virus som sprider sjukdomen överförs ofta via levande djur, bilar eller olika typer av redskap. En annan viktig smittkälla är animaliska livsmedel som tamgrisar eller vildsvin äter.

  Sjukdomen har en inkubationstid på 3 till 8 dagar. Djuren får ofta hög feber, diarré och andningsbesvär. Dödligheten kan vara upp till 90 till 100 procent. Misstänker en veterinär att det finns svinpest i en besättning är hen enligt lag skyldig att rapportera det.

  LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar vildsvinsskadornaPREMIUM: Följ med på vildsvinsjakt

  Relaterade artiklar

  Till toppen