Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 september 2017

  En kamp att hålla hungriga svin i schack

  Ruda.

  Efter tre timmars väntan i jakttornet en lördagskväll får Leif Hellman sin chans. Ögonblicket senare har han en fällt en 80 kilos vildsvinsgalt 25 meter bort i vetefältet.

  – Jag har fullt upp. Grisarna lyckas hitta mat här på åkern året runt, säger han.

  Många svenska lantbrukare har upplevt en mycket besvärlig sommar. Vildsvin har ätit upp och bökat sönder grödorna. Därför planeras nu för storjakter på vildsvin på flera platser i Sverige. Ivar Svensson, jaktledare och instruktör på Vuxenskolans jägarutbildning, uppmanar sina jägarkolleger på Norrlandet utanför Västervik att delta i en sådan jakt i oktober. Senast för fem år sedan samlades ett 40-tal jägare till en sådan.

  – Den gången sköt vi gemensamt 60 djur under flera dagar. Det gjorde skillnad. Efter det fick vi mindre skador på våra marker. Nu har stammen ökat igen. Hos oss orsakar det problem både för lantbrukare och boende i villaområden, som tycker det är otäckt att ha vildsvin in på knutarna, säger Ivar Svensson.

   ATL var med när Leif Hellman sköt sitt tionde vildsvin den här sommaren.
  ATL var med när Leif Hellman sköt sitt tionde vildsvin den här sommaren. FOTO: Fredrik Loberg

  På åkrarna mellan riksväg 34 och Stångådalsbanans järnväg, mellan Ruda och Långemåla, kämpar jägaren Leif Hellman med att hålla hungriga vildsvin borta från vete-, havre- och majsfälten. Sedan 7–8 år tillbaka är grisarna etablerade i området. Då upptäcktes att en stor yta var helt skövlad.

  – Värdet på grödorna som förstörts var 150 000 kronor, berättar Ivar Svensson.

  Jagar på kvällar och helger

  Det är lördag kväll och några kilometer bort ska snart bandet ”Drängarna” uppträda i Långemålaparken. Leif Hellman tillbringar i stället sin lediga tid i ett av jakttornen som han byggt på åkern.

  – Jag har ett industriarbete, så det är på kvällar och helger jag hinner jaga vildsvin. Under semesterperioden på sommaren brukar jag ägna åtminstone två dagar i veckan åt jakten, berättar han.

   Leif Hellman jagar vildsvin utan hund och åtel.
  Leif Hellman jagar vildsvin utan hund och åtel. FOTO: Fredrik Loberg

  Leif Hellman tror att passion för jakten och naturupplevelsen är en förutsättning för att bedriva framgångsrik jakt på vildsvin.

  – Det kan hända att jag är ute bara för att söka stillheten, att samla tankarna. Det är ju så mycket annat man får se förutom vildsvinen. Här rör sig till exempel rådjur, hjortar, räv och ekorrar.

  Långsiktig jaktplan

  Leif Hellman skjuter vildsvin på flera åkermarker. Hans metod för att få bukt med vildsvinspopulationen är en långsiktig och målmedveten jakt. Medan andra kan låta vildsvinen vara på somrarna och ge sig ut med hund i stora jaktlag på höstarna, för att skjuta så många som möjligt, har Leif Hellman en annan strategi.

  – Jag gör inte så. På det här området har jag skjutit cirka 50 stycken grisar på tio år, varav tio i år, viskar Leif uppe i jakttornet medan två rådjur börjar röra sig ut på åkern.

   Klockan var 22.30 på lördagskvällen när galten sköts.
  Klockan var 22.30 på lördagskvällen när galten sköts. FOTO: Fredrik Loberg

  Ungefär var tredje gång Leif Hellman är ute skjuter han ett vildsvin. De kvällar då han inte avlossar något skott går han i stället en runda och försöker lämna spår efter sig.

  – Förhoppningsvis skrämmer doften av människor bort några vildsvin från åkern den natten.

  Stammen har ökat

  Lars-Ove Johansson, LRF-ordförande i Småland, säger att vildsvinsstammen har ökat kraftigt den här sommaren.

  – Många lantbrukare är frustrerade över all jord som vildsvinen bökar upp och alla grödor de äter. I sommar har jag haft kontakt med 5-6 lantbrukare som förklarar att vildsvinens framfart är en av anledningarna till att de nu planerar att lägga av.

  Lars-Ove Johansson brukar ge rådet att ställa krav på jägarna.

  – Jag vet att det finns jägare som lägger ner sin själ i jakten på vildsvin, men många tröttnar snabbt.

   Vildsvinen orsakar stora skador varje år.
  Vildsvinen orsakar stora skador varje år. FOTO: Fredrik Loberg

  Ökat samarbete mellan jaktlagen är nödvändigt, menar han.

  – I höst ska vi genomföra en sådan storjakt i Ljungby kommun, där jag bor. Vi bjuder på fika och delar ut pris till den som skjuter det största vildsvinet.

  ”Underlätta försäljning”

  Lars-Ove Johansson efterlyser politiska beslut som underlättar för enskilda jägare att sälja vildsvinsskött.

  – Det importeras i dag vildsvinsskött till Sverige från Tyskland. Det är bråttom att underlätta försäljning av kött från grisar som skjutits i Sverige.

  Inför lördagskvällens augustijakt visar Leif Hellman de senaste skadorna som vildsvinen orsakat på åkern. Marken är helt uppbökad. Efter tre timmars tyst spaning från jakttornet ut över ett mörknande vetefält har inte ett enda vildsvin synts till. På väg tillbaka mot bilen går vi en omväg. I sädesfältet börjar det prassla. Någon börjar springa genom vetet. Vi fortsätter gå. Stannar igen. Leif Hellman höjer sitt gevär med mörkersikte. Han koncentrerar sig i några sekunder. Trycker av.

  – Han blev kvar där! Såg du? säger han efter smällen.

   Lantbrukarna mellan Ruda och Långemåla hoppas att vetefältet ska förbli orört.
  Lantbrukarna mellan Ruda och Långemåla hoppas att vetefältet ska förbli orört. FOTO: Fredrik Loberg

  När vi kommer fram till träffplatsen ligger en vildsvinsgalt livlös på marken. Leif Hellman pustar ut. Sedan väntar nästa arbetsuppgift. Han lyfter upp vildsvinet på bilflaket.

  – Uppköparna vill att man tömmer djuret inom fyra timmar. Jag gör det hellre hemma på min gård, berättar vildsvinsjägaren Leif Hellman efter den lyckade jakten.

   På väg mot jakttornet inför kvällens jakt.
  På väg mot jakttornet inför kvällens jakt. FOTO: Fredrik Loberg

  Fakta. Vildsvin

  Vildsvin äter det mesta, exempelvis gräs, bär, rötter, insekter och kadaver. Vildsvinet var i stort sett utrotat i Sverige tills ett antal djur rymde från hägn under slutet av 1900-talet. Det beräknas finnas cirka 300 000 vildsvin i Sverige.

  De lever främst i södra och mellersta delen av landet, och har sökt sig norrut på senare år. Medellivslängden är 10-15 år.

  Källa: Skansen/Kolmården/Jägareförbundet

   Leif Hellman har haft fullt upp med vildsvinsjakt den här sommaren.
  Leif Hellman har haft fullt upp med vildsvinsjakt den här sommaren. FOTO: Fredrik Loberg

  Jakt på vildsvin

  Vildsvin får jagas dygnet runt. Eftersom de är nattaktiva är det vanligt att jaga dem med åtel, lockbete. Jakttiden för vuxna vildsvin är från den 16 april till och med den 15 februari. Årsungar av vildsvin får jagas hela året. Suggor med kultingar är fredade. Att jaga vildsvin med hjälp av hund är tillåtet från den 1 augusti till och med den 31 januari.

  Källa: Naturvårdsverket

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen