Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 november 2017

  Nu skärps vaksamheten mot CWD

  Nu utökas övervakningen i Sverige kring den allvarliga avmagringssjukdomen chronic wasting disease, CWD, som bland annat drabbar ren och älg, sedan nya fall hittats i Norge.

   Älgar, renar och hjortar är i farozonen för CWD - hjortdjurens motsvarighet till galna ko-sjukan. Nu intensifieras provtagningen för sjukdomen.
  Älgar, renar och hjortar är i farozonen för CWD - hjortdjurens motsvarighet till galna ko-sjukan. Nu intensifieras provtagningen för sjukdomen.

  När CWD först hittades i Norge för ett par år sedan var det första gången utanför Nordamerika och Sydkorea. Den har främst drabbat ren men hittats också hos älg och som nu senast, som ATL skrivit, hos hjort.

  Att övervakningen utökas och påbörjas redan i år, före det övervakningsprogram som beslutats av EU startar 2018, beror på att en smittad älg hittats på norska sidan nära gränsen i Jämtland.

  ”Vi har än så länge inte haft några konstaterade fall i Sverige. Men när det påvisats CWD hos en älg i Norge nära gränsen gör att vi vill skaffa oss bättre kunskapsunderlag genom riktad provtagning”, säger Anna E. Holm på Jordbruksverket.

  Prover från älgar

  Hittills har övervakningen begränsats till provtagning när det påträffats döda eller sjuka hjortdjur som avlivats. Nu vill man ha in prover från älgar som skjuts i samband med årets älgjakt.

  ”Älgar från de västra delarna av Jämtland, nära norska gränsen, är förstås av störst intresse att undersöka inledningsvis”, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren på SVA.

  Treårigt EU-program

  Övervakningen ska fortsätta 2018 och ingår i ett treårigt program inom EU där även Estland, Lettland, Finland, Litauen och Polen medverkar. Minst 6 000 prover ska tas per land och fördelas på hjortdjur i hägn och frilevande hjortdjur och renar.

  Övervakningen görs i samarbete mellan Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Länsstyrelsen i Jämtlands län och Svenska Jägareförbundet.

  CWD tillhör så kallade prionsjukdomar och kan liknas vid hjortdjurens motsvarighet till galna ko-sjukan.

  LÄS OCKSÅ: Sjätte fallet av CWD i Norge

  LÄS MER: Grimsö forskar på svår sjukdom

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen