Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 oktober 2017

  Hjort drabbad av CWD

  För första gången har den fruktade sjukdomen CWD upptäckts på hjort i Norge.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det är det norska veterinärinstitutet som konstaterat att provet på en hjort, som fällts, också var positivt för Chronic Wasting Disease, CWD, eller avmagringssjuka eller skrantesjuka som det kallas på norska.

  Sjukdomen bekräftades efter provtagning och analys av hjärnvävnad från djuret. Nu kommer kartläggningen av sjukdomens spridning bland hjortdjur att intensifieras.

  CWD, som tillhör samma grupp av sjukdomar som galna ko-sjukan, hittades för första gången i Europa förra året då den konstaterades på en norsk ren. Efter det har flera sjuka renar identifieras men CWD har också konstaterats på älg.

  I Sverige har jägare och jaktlag längs gränsen mot Norge uppmanats att skicka in prov på hjärnvävnad om man misstänker att djuren burit eller insjuknat i CWD.

  LÄS OCKSÅ: Nu ökar beredskapen för svältsjuk älg

  LÄS MER: Nya fall på vildren

  CWD

  Chronic Wasting Disease är en sjukdom som är känd i Nordamerika sedan 1960-talet. Det är en prionsjukdom som kännetecknas av förändringar i hjärnan och ger symtom som avmagring, dregling, okoordinerade rörelser och beteendeförändringar.

  Sjukdomen är besläktad med galna ko-sjukan hos nöt och scrapie hos get och får.

  Fallen i Norge är de första utanför Nordamerika och Sydkorea.

  Relaterade artiklar

  Till toppen