Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari 2017

  Grimsö forskar på svår älgsjukdom

  Älgarnas motsvarighet till gala ko-sjukan har börjat dyka upp i Norge. Nu ska forskare vid Grimsö forskningsstation titta närmare på sjukdomen.

  Förra året upptäcktes fyra fall av sjukdomen, som går under namnet Cronic Wasting Disease, CWD. Sjukdomen har konstaterats på både vildren och älg i Norge, och har varit känd hos hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet.

  Precis som galna ko-sjukan är det ett protein som ligger bakom sjukdomsförloppet.

  – Den är lite som galna ko-sjukan. Det är ett protein som sätter sig på hjärnan. Djuren blir galna, avmagrar och dör, men sjukdomsförloppet är långsamt, säger Henrik Andrén, professor vid Grimsö forskningsstation till SVT.

  Några kända fall där sjukdomen har överförts till människor finns inte. Men rekommendationen från amerikanska myndigheter är att kassera sjuka djur.

  – Även om den inte drabbar människor skulle sjukdomen kunna påverka både älgjakt och renskötsel. CWD har en otrolig överlevnadskraft och vi vill se om det finns några åtgärder som kan hindra spridningen, säger Henrik Andrén, som tillsammans med kollegor har fått i uppgift av Naturvårdsverket att göra en kunskapsöversikt och titta på eventuella förekomster i Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen