Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2017

  Ingen ersättning för bombmurklemark

  Länsstyrelsen i Värmland beslutar snart om hur avverkningen som stoppats på grund av bombmurkla ska hanteras. En sak är klar - någon avsättning mot ersättning blir det inte.

   Flera år efter avverkningsanmälan och fyra månader efter domen i Mark- och Miljööverdomstolen väntar Henrik Skane fortfarande på besked om hur han ska hantera sin skog där det finns bombmurkla.
  Bild 1/2 Flera år efter avverkningsanmälan och fyra månader efter domen i Mark- och Miljööverdomstolen väntar Henrik Skane fortfarande på besked om hur han ska hantera sin skog där det finns bombmurkla. FOTO: Öyvind Lund
   – Vi har utrett om det skulle bli ett skyddat område, men lämnat det spåret, säger Christina Hägglund på länsstyrelsen i Värmland.
  Bild 2/2 – Vi har utrett om det skulle bli ett skyddat område, men lämnat det spåret, säger Christina Hägglund på länsstyrelsen i Värmland. FOTO: Länsstyrelsen Värmand

  Första februari i år föll domen i det uppmärksammade bombmurklemålet. Mark- och miljööverdomstolen slog fast att avverkningen inte kunde stoppas utan ersättning till markägaren. Ärendet gick tillbaka till länsstyrelsen i Värmland för fortsatt handläggning.

  ”Vi ska behandla det så fort vi kan, det blir ingen långbänk det här”, sa Torben Ericsson, verksamhetschef på länsstyrelsen i Värmland då.

  Men nu, över fyra månader senare, har markägaren Henrik Skane ännu inte fått något besked om hur avverkningen ska hanteras.

  – Jag väntar fortfarande på ett beslut, men har inte fått något besked om när det kan komma, säger han till ATL.

  Beslut inom två veckor

  Men han har väntat längre än så, avverkningsanmälan för området lämnades in redan 2012/2013, och har behandlats i olika instanser sedan dess.

  – Vi räknar med att ta ett beslut inom två veckor, säger Christina Hägglund, enhetschef för Miljöskydd på länsstyrelsen i Värmland.

  – Vi har varit måna om att det blir en bra process och ett bra beslut och har haft en dialog med markägaren under tiden.

  Ingen avsättning mot ersättning

  Hon vill inte avslöja i detalj hur beslutet kommer att se ut, men en sak är klar – det blir inte någon avsättning mot ersättning.

  – Vi har utrett om det skulle bli ett skyddat område, men lämnat det spåret. Antingen blir det ett dispensbeslut med villkor, alternativt kommer markägaren med en redogörelse för att han lämnar frivillig hänsyn på ett sätt som vi bedömer är rimlig.

  Enligt domen får dispensvillkoren inte avsevärt försvåra pågående markanvändning. Det innebär att länsstyrelsen maximalt kan kräva att 10 procent av värdet lämnas för att ge rätt miljö för den fridlysta svampen.

  Men Henrik Skane är själv lite förbryllad över vilka miljöer som egentligen gynnar bombmurklan. ”Tydligen trivs svampen ganska bra med det sätt som jag, min pappa och min farfar skött skogen på. Länsstyrelsen påstår att beståndet är präglat av skogsbete och plockhuggning. Men så är det inte, det har vuxit upp efter en avverkning som min farfar gjorde”, sa ha i en tidigare intervju.

  – Naturskyddsföreningen hade årsmöte här. De tyckte det var bra att vildsvinen bökat runt här, det gynnar svampen. Men samtidigt hävdar det att markberedning skadar svampen, berättar han nu.

  En svår art

  Christina Hägglund på länsstyrelsen säger att de konsulterat den nationella expertis som finns på området så att det lämnas rätt hänsyn för arten.

  – Det är en svårt art, och helt säker kan man aldrig vara. Vår ambition är dock att vårt beslut ska leda till att så god hänsyn som möjligt tas till bombmurklan utifrån den kunskap som finns om arten idag utan att pågående markanvändning avsevärt försvåras, säger hon.

  LÄS MER: Lavskrikan – var så god att avverkaLÄS MER: Lavskrikan skadas inte av avverkningLÄS MER: Utfallet för bombmurklan påverkar inte lavskrikanLÄS MER: Livslångt djurförbud orimligt för enstaka fel

  Relaterade artiklar

  Till toppen