Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2017

  "Lavskrikan skadas inte av avverkning"

  Anledningen till att Skogsstyrelsen lyfte avverkningsförbud kvällen innan förhandlingar i lavskrikemålen var nya uppgifter.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  ATL rapporterade på måndagskvällen att två av fem skogsägare i lavskrikemålet, fått sitt avverkningsförbud lyft.

  – Vi medgav yrkandena för två av markägarna för att vi har fått in uppgifter om att lavskrikan inte skadas av avverkning i de områden som yrkandena gäller, säger Mats Herling, chefsjurist på Skogsstyrelsen.

  De tre kvarvarande förbuden kommer att gå upp i rätten på tisdagen som planerat.

  Varför kom medgivandena så sent som dagen innan rättegång?

  – Vi har gått igenom mycket material när vi förberedde oss inför rättegången och fick in nytt material sent. Vi var tvungna att gå igenom och utvärdera det, säger Mats Herling.

  Till domstolen skriver Skogsstyrelsen:

  ”Medgivandena sker mot bakgrund av att Skogsstyrelsen med anledning av aktuella överklaganden inhämtat ny bevisning som pekar på att lavskrikans gynnsamma bevarandestatus inte påverkas negativt av de två planerade avverkningsanmälningar vare sig lokalt eller regionalt i så stor omfattning att avverkningsförbud är nödvändiga. Det finns således inte längre enligt Skogsstyrelsens bedömning skäl för att upprätthålla ett förbud för aktuella fastigheter i de två ovan angivna målen.”

  Att man även i detta fall har tagit hänsyn till påverkan i förhållande till förbudets effekter, kan tolkas som ett exempel på att den vägledande domen gällande bombmurklan i viss mån har fått genomslag.

  LÄS MER: Ovisshet för markägare efter besked om bombmurklaLÄS MER: Lavskrikan i fokus efter bombmurklaPREMIUM: Nu står slaget om lavskrikanPREMIUM: Markägarna som fått avverkningsförbud utan ersättning

  Relaterade artiklar

  Till toppen