Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 juni 2017

  Frivillig hänsyn ska klara bombmurklan

  Henrik Skanes avverkning stoppades redan 2012-2013 på grund av att den fridlysta svampen bombmurkla. Först nu, efter flera domstolsprövningar, har länsstyrelsen beslutat hur avverkningen ska hanteras.

   Nu ger länsstyrelsen klartecken för avverkning av bombmurklan.
  Nu ger länsstyrelsen klartecken för avverkning av bombmurklan.

  Efter att Mark- och miljööverdomstolen dömt till markägarens fördel och återförvisat ärendet till länsstyrelsen i Värmland fanns i princip tre sätt att hantera Henrik Skanes avverkningsanmälan: Att låta honom avverka utan restriktioner, att ge marken formellt skydd mot ersättning eller att medge avverkning men med vissa restriktioner för att skydda bombmurklan.

  Mark- och miljööverdomstolens dom föll den 1 februari och nu har länsstyrelsen kommit fram till ett beslut – Henrik Skane får avverka, under förutsättning att han visar den frivilliga hänsyn som han angett i avverkningsanmälan.

  Spara skog

  Det innebär bland annat att han sparar en hänsynsyta med skog kring en nyckelbiotop, spara riktigt gamla granar som finns i beståndet och låter bli att markbereda på några ytor, skriver länsstyrelsen Värmland i ett pressmeddelande.

  Alternativet med formellt skydd mot ersättning blev aldrig aktuellt på grund av att både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket avböjt att medge ersättning för områdesskydd.

  LÄS MER: Ingen ersättning från bombmurklemarkLÄS MER: ”Lavskrika skadas inte av avverkning”LÄS MER: Lavskrikan – var så god avverka

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen