Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 februari 2018

  Fortsatt stor avverkningsvilja

  Fler skogsägare vill avverka. Under januari ökade den anmälda arealen med 13 procent.

  FOTO: Birgitta Sennerdal

  Under förra året ökade den anmälda avverkningsarealen, och 2018 börjar likadant. Total anmäld areal och ansökt areal produktiv skogsmark för föryngringsavverkning har under januari ökat med 13 procent till 19 017 hektar jämfört med januari ifjol. Ökningen var störst i Svealand med 24 procent, därefter kommer norra Norrland, med 19 procent. I södra Norrland var ökningen 8 procent och i Götaland 6 procent, enligt Skogsstyrelsen.

  Stora variationer

  Statistiken för januari uppvisar stora svängningar jämfört med januari 2017. För vissa län, som Västmanlands- och Värmlands län blir den procentuella ökningen hög eftersom anmäld areal har varit låg under januari 2017. I Västmanlands län har arealen dubblerats.

  I Örebro respektive Västerbottens län har den ökat med 46 procent och i Värmlands län med 40 procent. Värmlands län har störst anmäld areal i januari jämfört med motsvarande månad på tio år. Anmäld areal produktiv skogsmark för föryngringsavverkning ökar nu för första gången sedan 2014 i Västerbotten län. I Skåne län har anmälda arealen minskat med 24 procent.

  PREMIUM: Så har massavedspriserna utvecklats i MellansverigeLÄS MER: Enskilda skogsägare ville avverka mer

  Relaterade artiklar

  Till toppen