Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 februari

  Fler avverkningsanmälningar än väntat

  Det var de enskilda skogsägarna som stod för ökningen av avverkningsanmälningarna under fjolåret. För övriga ägarkategorier var läget oförändrat.

   Under fjolåret ökade den avverkningsanmälda arealen med 8 procent, och det var de enskilda skogsägarna som stod för ökningen.
  Under fjolåret ökade den avverkningsanmälda arealen med 8 procent, och det var de enskilda skogsägarna som stod för ökningen.

  Enlig Skogsstyrelsens preliminära statistik, som ATL skrivit om tidigare, ökade den avverkningsanmälda arealen med 6 procent under fjolåret jämfört med 2016. Nu är den slutliga statistiken sammanställd och den visar att ökningen var ännu större – 8 procent. Total avverkningsanmäldes i fjol 256 880 hektar produktiv skogsmark.

  Enskilda mest aktiva

  Och det var de enskilda skogsägarna som står för ökningen. För dessa ökade avverkningsanmäld areal med 13 procent, samtidigt som den var nästan oförändrad för övriga ägarkategorier.

  Ansökningarna om föryngringsavverkning i fjällnära skog minskade med drygt 20 procent till knappt 3 200 hektar. För ädellövskog ökade arealen med 9 procent till 1 559 hektar.

  Andra ändamål

  Av de totalt 65 714 anmälningar och ansökningar om avverkning som inkom under fjolåret gällde 94 procent föryngringsavverkning och resten andra ändamål än virkesproduktion.

  LÄS MER: Här minskar avverkningarnaLÄS ÄVEN: Dags att pricka in högsta timmerprisetLÄS OCKSÅ: Höjda priser på massaved i NorgePREMIUM: Högtryck i industrin pressar upp virkespriserna

  Till toppen