Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 februari 2018

  Högtryck i industrin pressar upp virkespriserna

  Skogsbolagen går som tåget, och räknar med högre virkespriser framöver. – Det finns en press uppåt på virkespriserna, men det är ingen dramatik, säger Seppo Parvi, finansdirektör Stora Enso.

  De sju stora skogsindustribolag som hittills redovisat resultatet för 2017 gjorde tillsammans en rörelsevinst på över 16 miljarder kronor och hade en rörelsemarginal på 10 procent. Sågverken och bruken går för fullt.

  – Vi har haft ett år med stark produktion. Rekord på Obbola bruk, på Tunadals sågverk och på PM 5 i Ortviken, säger Ulf Larsson, koncernchef på SCA.

  Den maximala produktionen gör att skogsindustrin förbrukar massor med virke, vilket har fått till följd att virkespriserna har gått upp.

  – Vi har lyckat öka både produktion och försäljning med mellan 5 och 10 procent, samtidigt som vi har motvind från ökade virkeskostnader och fraktkostnader, säger Henrik Sjölund, koncernchef på Holmen.

  Nu i vinter är det besvärligt för både sågar och bruk att få in det timmer och den massaved som behövs. I mellersta och södra Sverige är det för blött i skogen, och i norr är det en normal vinter vilket i sig drar ner på takten i avverkningarna.

  Knepigt för Billerud

  Särskilt besvärligt har det varit för Billerud Korsnäs som inte kunnat få all den björkmassaved de beställt från Baltikum. Även om företaget köpt dyr eukalyptus från Sydamerika har de fått minska produktionen.

  – Vi kommer att ha ett negativ påverkan från utmaningen att få ut veden ur skogen, det kommer att kosta oss 80 – 100 miljoner på understa raden, säger Susanne Lithander, koncernchef på Billerud Korsnäs.

  En skogsindustri som går för högtryck, som investerar för mer kapacitet i framtiden och dessutom gör prydliga vinster, både kan och är beredda att betala mer för virket.

  Koll på utvecklingen

  Sveaskog skriver i sin bokslutskommuniké att priserna på massaved är stigande i hela landet. En bild som köparna något motvilligt bekräftar.

  – Vi har sett mindre prisökningar när vi köper från privata skogsägare. Vi kan se att priset går upp i andra områden just nu, men vi har en bra kontroll över prisutvecklingen här, säger Ulf Larsson på SCA.

  – Efter ett antal år utan inflation där vi kanske vant oss vid att massaved inte rör sig alls, så ser vi att priserna är på väg upp. Men det är inte dramatiskt, säger Henrik Sjölund på Holmen.

  Pratar om annat

  – Vi sitter i förhandlingar med våra leverantörer, så vi kan inte avslöja sifforna. Vi följer marknaden och försöker få den bästa dealen vi kan, säger Susanne Lithander på Billerud Korsnäs.

  – Det finns en press uppåt på virkespriserna, men det är ingen dramatik. Och vi räknar med att ökade försäljningspriser ska kompensera för högre råvarupriser. Det är inte det stora samtalsämnet, säger Seppo Parvi, Stora Enso.

  Fotnot: Södra presenterar sin bokslutskommuniké på fredag den 16 februari.

  Relaterade artiklar

  Till toppen