Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 September 2017

  Finsk skogsmaskin på väg till Sverige

  Sverige kan snart ha en ny skogsmaskintillverkare. En ny ägarkonstellation är på väg att ta över tillverkningen av Profi.

   Profi 54 kom 2015 med ny färg och vändbar hytt.
  Profi 54 kom 2015 med ny färg och vändbar hytt.

  – Målet är att komma i gång och tillverka under hösten.

  Det säger Jan Olov Viklund, VD för det nystartade bolaget Profi Production AB.

  Finska ProfiPro Oy gick i konkurs i somras och då öppnades möjligheten för Jan Olov Viklund och hans partner att ta över produktionen. Nu pågår förberedelserna för fullt. Jan Olov Viklund betonar dock att inget ännu är helt klart mer än att de ska upprätthålla reservdelsförsörjningen i Umeå.

  Kan behöva större lokaler

  Där är det också tänkt att starten av produktionen ska ske. Men inom ett år räknar han med att det kommer att behövas större lokaler.

  – Det blir någonstans i Västerbotten med omnejd, förmodligen efter kusten, säger han.

  Jan Olov Viklund har jobbat i närmare 30 år som skogsentreprenör och sedan 2008 har han haft flera Profi-maskiner. Den senaste köpte han 2014 men fick samma år erbjudande om att bli återförsäljare för fabrikatet i norra Sverige.

  – Jag hoppade på och sålde min maskin och mina uppdrag.

  Vill testa nytt

  Även hans kolleger i produktionsbolaget är skogsmaskinförare med lång erfarenhet.

  – Alla har kört mycket skogsmaskin och vi kommer dessutom att jobba nära några 2-skiftskörande entreprenörer för att pröva nya idéer. Och vi har även ett nära samarbete med en entreprenör i Mellansverige.

  Om det blir produktion i Sverige handlar det enbart om modellen Profi 54. Den presenterades 2015 som en efterföljare till 50-modellen. Bland nyheterna fanns bland annat roterande hytt och en ny motor som klarar dagens miljökrav.

  – Skulle det komma förfrågningar om en mindre maskin så blir det förmodligen inte under de första två åren. Men 54-modellen kommer vi att kunna bygga i olika utföranden.

  Tuff marknad

  Jan Olov Viklund är medveten om att det är en tuff marknad de ger sig in på.

  – I år är det ju uppåt i branschen men hur ser det ut nästa år? Det vet man inte. Vi ska bygga verksamheten och känna oss för. Det är en omtyckt produkt bland både skogsbolag och markägare.

  ProfiPro bildades 2009 som en efterföljare till maskintillverkaren Nokka. I dag går runt 60 maskiner i Finland och cirka 40 i Sverige. De finns dessutom i ett flertal länder i norra Europa.

  Profi 54

  Motor: Agco Power 49 AFW.

  Effekt: 140 kW.

  Vridmoment: 842 Nm vid 1500 rpm.

  Drivning: Hydrostatisk med två korsvis kopplade hydraulmotorer.

  Kran: Logmer Ultra 11,2 meter.

  Vikt: Från 12,5 ton.

  PREMIUM: Hitta rätt såg – full marknadsöversiktLÄS OCKSÅ: Fyrhjuling säkrare med kursLÄS MER: Steelwrist växer så det knakarPREMIUM: Gasad flis blir kraftvärme

  Till toppen