Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 september 2017

  Flis blir kraftvärme i miniverk

  Flis in och värme och el ut i en anläggning för gårdsinstallation. Det tyska kraftvärmeverket finns i dag hos både hos lantbrukare och vid mindre sågverk.

  Tyska Spanner Re2 har i dag sålt runt 700 minikraftvärmeverk under en tioårsperiod där merparten går i Tyskland och Storbritannien. Hittills finns ingen anläggning i Sverige. De används i lantbruk och vid sågverk men även bland annat på hotell- och spaanläggningar. En investering i tekniken startar vid 850 000 kronor.

  Tvådelad anläggning

  Anläggningen bygger på två delar, dels en förgasningsdel och dels en gasdriven motor som levererar både värme och el och förhållandet däremellan är fast. Det går inte att styra över till enbart el- eller värmeproduktion.

   En Deutzmotor omvandlar gasen till el.
  En Deutzmotor omvandlar gasen till el.

  Av de fyra modeller som finns är den minsta integrerad i en container medan de större består av två separata delar som kräver mer utrymme. De är dock fortfarande i ett format som kan fungera i befintliga ekonomibyggnader.

  Gaskammaren är hjärtat

  Den stora delen av anläggningen är där förgasningen av träflis sker. Den mäter drygt fem meter i längd och själva hjärtat är gaskammaren där flisen hettas upp i en syrefattig miljö. Kolet bränns ned till aska och den i stort sett tjärfria gasen går vidare till ett filter där den renas och kyls innan den lämnar anläggningen. Gasen går sedan vidare som drivkälla till en Deutzmotor där rotationen omvandlas till el. Dessutom utvinns värme ur proceduren. Uttaget av el utgör 30 procent av hela energiutvinningen oavsett storlek på motor.

   Förgasningsanläggningen består av gasverket och en motor.
  Förgasningsanläggningen består av gasverket och en motor.

  Hela processen går kontinuerligt och tillverkaren lyfter gärna fram att de har många anläggningar som går över 8 500 timmar per år.

  Bland kunderna finns som ett exempel ett sågverk i tyska Klein. De har modellen HKA 30 och gör av med 2,5 till 3 kubikmeter flis per dag.

  Värmer tre bostadshus

  Värmen går dels till en värmeväxlare kopplad till en ackumulatortank och dels till virkestorken. Därmed kan de värma tre bostadshus plus såganläggningen.

  Inom lantbruket finns exempel på bland annat hö- och flistorkning, uppvärmning av byggnader och försäljning av både el och värme.

  Fyra storlekar av kraftvärmeverk

  HKA 10

  Produktion: 9 kW el och 22 kW värme

  Mått (längd, bredd, höjd): 2,1 x 1,4 x 2,2 meter (integrerad i en container)

  HKA 35 / 45 / 49

  Produktion el/värme (kW): 35/79,5, 45/102,2, 49/111,3

  Storlek gasanläggning: 5,27 x 1,54 x 2,3 meter

  Storlek motordelen: 2,6 x 0,92 x 2,19 meter

  LÄS MER: Sjunkande priser på trädbränslenLÄS OCKSÅ: Mönsterås blir bränslefabrikLÄS OCKSÅ: Ett lönsamt och nyttigt bär

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen