Efter sista skiftet väntar en avskedslunch under torsdagen. Det blir cateringmat, Findus eget kök har ju stängt. På fredag, ett år efter att chockbeskedet levererades av Findus nya ägare Nomad Food, är sista arbetsdagen, men då är personalen ledig. Sedan väntar avgångsvederlag, nya jobb, studier eller arbetslöshet för de 270 anställda som jobbat kvar in i det sista.
Sista dagen med Findus
Sista skiftet stämplade ut från Findus anläggning i Bjuv. Kontorsdelen står tom sedan en tid, på onsdagen avslutades produktionen. "Jag tror vi kör formade produkter av något slag i dag, kanske falafel eller köttbullar. Jag vet inte detaljerna", säger Henrik Hjalmarsson, vd på Findus.
Inte mycket kvar
Henrik Hjalmarsson vill sälja anläggningen snarast möjligt. Spekulanter finns, men det kommer inte att finnas så mycket produktionsutrustning kvar. En del har sålts till Toppfrys, som ska producera ärter åt Findus för den svenska marknaden. En del ska monteras ner och forslas till andra Nomad Foods-anläggningar i Europa.
– Sannolikt finns här ingen hel produktionslinje kvar när vi flyttar ut, säger Henrik Hjalmarsson.
Han är nöjd med att ha säkrat svenskodlade ärter från Toppfrys. Även utsädesproduktionen för den svenska odlingen kommer att ligga kvar i Sverige.
Vemodigt
ATL träffar Nico Chis utanför grindarna. Han är en av de sista som lämnar fabriken på onsdagen, men han är inte en av dem som gör sin sista arbetsdag. Han tillhör den lilla stödgruppen på ett tiotal anställda som ska jobba ännu några månader med att göra anläggningen klar för försäljning.
– Det är vemodigt att allt det här försvinner. Samtidigt kan det vara bra att det kommer till ett avslut så folk kan gå vidare, säger han.