facebooktwittermail d

Setra kämpar med lönsamheten

Trots att marknaden för sågade trävaror är stark i hela världen så finns det fina sågverksbolag som kämpar med lönsamheten.

FOTO: SETRA

Efterfrågan på sågade trävaror till byggen är stor i nästan hela världen, inte minst i USA.

– USA-priserna är rekord, rekord, rekordhöga. Jag undrar om de någonsin har varit så höga i dollar, säger Måns Johansson vd på Vida Wood.

Prisökningen i USA smittar av sig på priserna i Europa. Och många sågverksföretag gör bra affärer just nu. Men inte alla.

Finare råvara

Setra, som ägs av Mellanskog och Sveaskog, har svårt med lönsamheten eftersom bolaget inte sågar det virke som marknaden betalar bäst för.

– Det som är absolut mest lönsamt idag är hyvlad konstruktionsregel. Och det lider vi av i vårt område från Mälardalen och norrut, säger Henrik Bertilsson, försäljningschef på Setra.

– Vi har historiskt sett inte satsat lika hårt på den nischen som man har gjort i södra Sverige, på grund av att vi anser att vi har en finare råvara, som vi inte tycker ska byggas in i en vägg.

Och Vida som satsar stort på just konstruktionvirke tror att lönsamheten för sågade trävaror av lägre kvalitet kommer att öka.

– Jag tror att den trenden kommer att fortsätta. Man får mycket bättre betalt för en halvdålig sydsvensk hyvlad regel än vad man får för O/S-kvinta från Setras bästa sågverk. Och så tror jag att det kommer att fortsätta, säger Måns Johansson.

– Vårt stora huvudbry är om vi ska fortsätta satsa på kvalitet eller om vi fortsätta bredda oss och bygga in det vi tycker är finare virke i väggarna, säger Henrik Bertilsson.

Säljer till Kina

Just nu hittar Setra köpare till sina fina sågade trävaror av gran bland annat i Kina.

– Vi är jätteglada att Kina har poppat upp, vad skulle vi ha gjort med vår högkvalitativa gran annars? Vi är väldigt beroende av Kina eftersom vi inte har satsat på konstruktionssidan, säger Henrik Bertilsson.

LÄS MER: Setra storsatsar i sågverk

LÄS OCKSÅ: Aktivisterna hotar driften

PREMIUM: Svenska furan måste fälla draken