facebooktwittermail

Så ska Monsanto rädda världens bin

Monsanto, ett av världens största kemi- och gmo-företag, har utvecklat en ny metod för att bekämpa det fruktade varroakvalstret som hotar världens bin.

Monsanto vill rädda världens bin med RNA-teknik. RNA finns i alla levande organismer. Många virus har som exempel hela sitt genom uppbyggt av RNA.
Monsanto vill rädda världens bin med RNA-teknik. RNA finns i alla levande organismer. Många virus har som exempel hela sitt genom uppbyggt av RNA. FOTO: MOSTPHOTOS

Metoden bygger på att använda RNA, som är en slags systermolekyl till DNA. Om metoden fungerar kan den bli ett alternativ till att använda traditionella bekämpningsmedel, skriver Sveriges Radio.

Genom att spruta in specialdesignade RNA-molekyler i kvalstren kan gener som styr produktionen av proteiner som är livsviktiga för kvalstret stängas av, vilket leder till att kvalstren dör. Metoden har fungerat i labbmiljö men ska nu testas i större skala i fältförsök i Nordamerika.

LÄS OCKSÅ: Kylan slår hårt mot biodlare

Under fältförsöken planerar forskarna att tillsätta RNA i den sockerlösning som bina får som vinterfoder. Om metoden lyckas kan den få stor betydelse eftersom varroakvalstret bedöms som det största hotet mot världens honungsbin.

LÄS OCKSÅ: Hårdare märkning för importhonung

PREMIUM: Spirande lönsamhet för kulturgrödor

LÄS OCKSÅ: Svinstor gård till salu