facebooktwittermail d

Så många omkom i arbetsplatsolyckor inom jord och skog

42 personer omkom i arbetsplatsolyckor under 2017, enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik. Av dessa var preliminärt åtta verksamma inom branschen jordbruk, skogsbruk och fiske.

Yrkesverksamma inom jord och skog utsatta för arbetsplatsolyckor.
Yrkesverksamma inom jord och skog utsatta för arbetsplatsolyckor. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Den 1 februari får en man i Småland ett träd över sig vid trädfällning, den 12 mars blir en kvinna klämd av en ko när hon arbetar på en gård i Ljungby, och den 22 augusti faller en man i 65-årsåldern från ett traktorfordon i Skåne – och blir överkörd, det visar en preliminär sammanställning av 2017 års dödsolyckor i arbetet som Arbetsmiljöverket har tagit fram. Vissa dödsfall är fortfarande under utredning. Till exempel kan det vara svårt att utreda om dödsfallet inträffade på arbetstid eller vilken bransch den förolyckade tillhörde. Detta gör att statistiken kan förändras.

ATL har tidigare uppmärksammat dödsolyckorna inom lant- och skogsbruk i Sverige, och då utgått från LRF:s egen statistik. Något som fick stor uppmärksamhet är de balolyckor som inträffade inom loppet av några månader och som ATL rapporterade om.

Riskfyllda branscher

Enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik omkom 42 arbetstagare och egenföretagare till följd olyckor i arbetet 2017. Av dessa var preliminärt åtta verksamma inom branschen jordbruk, skogsbruk och fiske. Men fortfarande utreds några dödsolyckor i arbetet med koppling till branschen. Under 2015 avled totalt 34 personer på arbetstid varav 6 var verksamma inom branschen jordbruk, skogsbruk och fiske. 2016 hade siffran stigit till 37, 6 av dessa var verksamma inom branschen jordbruk, skogsbruk och fiske.

Kjell Blom är utredare på Arbetsmiljöverket och ansvarig för statistiken över dödsolyckor.

– Det är farliga branscher, med farliga maskiner och mycket ensamarbete vilket ökar riskerna för att förolyckas, säger Kjell Blom till ATL.

Samtidigt är dödsolyckorna på arbetsplatser betydligt färre i dag.

– För 20 år sedan kan vi se att det var många fler som dog i arbetet. Mellan 45 och 60 personer om året. Men eftersom man arbetar mer med säkerhet och har utvecklat automatiseringen av till exempel maskiner har man fått ner dödsfallen. Ingen ska behöva dö på sitt arbete, och det finns flera åtgärder att vidta för att få ner olycksstatistiken ännu mer, säger Kjell Blom.

Handlar om bristande säkerhetstänk

Anja Westberg, ombudsman med ansvar för bland annat arbetsmiljöfrågor, på fackförbundet Kommunal är mycket oroad över Arbetsmiljöverkets siffror.

– Det är alldeles för många som dör i arbetet och vi ser inte heller att siffrorna går ner. Det är fruktansvärt, säger Anja Westberg till ATL.

Enligt Anja Westberg är de största riskfaktorerna för personer inom skog och jord stress och bristande säkerhetstänk. Egenföretagare är särskilt utsatta, menar hon.

– Som egenföretagare är det lätt att du blir hemmablind och tänker: "Det har ju inte hänt något förut så varför skulle något mig hända nu?" och så tummar man på säkerheten och då plötsligt händer något. Man måste ha säkerhetstänket i ryggmärgen, skapa enkla rutiner och skaffa sig kunskap. Jordbruket ser också annorlunda ut nu med fler djur, fler och större maskiner och ökad stress. Detta innebär ytterligare riskmoment. Man ska göra en skyddsrond varje år och se över arbetsmiljön, men tyvärr är det inte alla som gör det, säger Anja Westberg och fortsätter:

– Från Kommunals sida försöker vi upplysa, stötta och hjälpa. Ju mer vi pratar om hur viktigt det är med säkerhet desto fler liv kan vi rädda.

LÄS OCKSÅ: Lantbrukare omkom

LÄS OCKSÅ: Brist på djurskötare tuff utmaning för lantbrukare