Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 januari 2018

  2017 dystert år för lant- och skogsbruket

  Arbetsmiljömässigt blev 2017 ett dystert år för lant- och skogsbruket. Totalt inträffade tolv dödsfall som kan kopplas till de gröna näringarna och deras sidoverksamheter.

  Siffran är visserligen fortfarande preliminär, vilket innebär att den kan justeras ned något. Men består siffran får man leta sig tillbaka till 2011 för att hitta fler dödsfall i den olycksstatistik som LRF samlar in för jord- och skogsbruket.

  – Det har varit ovanligt många fall under 2017. Det varierar mellan åren och kan bero på att det har varit jobbiga höst- och vårbruk. Men det är svårt att hitta klara orsaker. Man vill inte ta ordet ”slumpen” ur munnen, men någonstans är det kanske så, säger Anders Danielson, som är ordförande i den ekonomiska bonde- och entreprenadföreningen Säker Arbetsmiljö och den som samlar in statistiken för LRF:s räkning.

  Till den positiva utvecklingen hör att allt färre barn förolyckas i lantbruket. Under 2017 inträffade ett dödsfall, vilket naturligtvis är ett för mycket, då en sexårig flicka blev påbackad av en lastmaskin på en gård utanför Gävle.

  Det senast uppmärksammade dödsfallet där en vuxen var iblandad inträffade under nyårsafton då en lantbrukare fick en ensilagebal över sig.

  – Olyckorna med rundbalar förbryllar. Vi har haft två stycken inom en månad. Men vad det beror på är svårt att säga, säger Anders Danielson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen