facebooktwittermail d

Kravmärkt växtnäring tog knäcken på tomatplantor

Krav har hamnat i blåsväder efter att det upptäckts spår av kemiska växtskyddsrester i Krav-märkt växtnäring.

FOTO: TT

Det började i våras med att hobbyodlare hörde av sig till Krav om tomatplantor som skrumpnat och förstörts efter att ha använt växtnäring avsett för ekologisk odling.

Senare skrev kända svenska trädgårdsbloggen Odla Mat också ett inlägg om plantor som veknat av ekogödning. Många delade med sig av egna bilder i sociala medier.

Nu går Krav ut och berättar de har hittat spår av kemiska växtskyddsrester i en del Krav-stämplade produkter, både på flaska och i pelletform. Rester i form av klorpyralid har upptäckts efter omfattande provtagningar.

Halterna är låga och utan risk för människor eller djur. Och i Kravs (och även EU:s) regler är det tillåtet att använda växtrester och biprodukter från den konventionella odlingen i växtnäring avsedd för ekologisk odling. De används som ett substrat för att höja näringsnivåerna, eftersom det saknas tillräckligt med ekologisk råvara.

– Men det skapar en förvirring och besvikelse bland konsumenterna, och vi är jätteledsna att det har hänt, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Krav är en ekonomisk förening och medlemmarna består av organisationer och företag som både arbetar för konsumenter och producenter (arkivbild).
Krav är en ekonomisk förening och medlemmarna består av organisationer och företag som både arbetar för konsumenter och producenter (arkivbild). FOTO: ULF PALM

LÄS OCKSÅ: Ekoförordningen skjuts fram

Ingen brottsmisstanke

Växtskyddsresterna har främst skadat tomater men även paprika. Plantorna har skrumpnat och krullat ihop sig. Den professionella odlingen har dock inte drabbats i någon större utsträckning, enligt Krav.

– Jag uppfattar inte att det har berört särskilt många professionella odlare. Men jag har ingen siffra på det, säger Anita Falkenek.

Även organisationen Ekologiska lantbrukarna säger till ATL att de inte känner till någon odlare som drabbats.

Överväger att ta bort märkning

Växtskyddsresterna har hittats i enskilda partier, och många tillverkare har dragit tillbaka produkterna från butikshyllorna.

LÄS OCKSÅ: Kommunernas växtskyddskontroller kan bli striktare

Varför accepterar Krav att de här substraten används?

– Det finns hos Krav en grundtanke att man vill underlätta ett kretsloppstänk och minska svinnet från annan produktion. Det är i sig rätt och riktigt. Det större problemet är att det används bekämpningsmedel i konventionell produktion, som dyker upp på andra håll. Det är ämnen som är svårnerbrytbara och det visar sig här.

Borde ni inte ha insett att det fanns risker att detta skulle kunna hända?

– Det borde man kanske ha sett, så här i efterhand. Det får vi titta på och utreda hur man tänkte i den riskanalysen då detta bestämdes. Men jag känner att utifrån det vi lärt oss, vill vi nu agera framåt, säger Anita Falkenek.

Krav gör nu en översyn om hur de ska hantera reglerna som finns för växtnäring. Frågan är om Krav-loggan ska kunna sitta på förpackningen om det inte går att undvika kemiska växtskyddsmedel i produkten.

– Jag tänker och hoppas att vi kan ta beslut om detta nästa sommar.