Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juni

  Striktare kontroller av växtskyddsmedel nästa år

  Fler tuffa och oanmälda kontroller på gårdarna kan bli resultatet av att växtskydd ingår som ett nytt område i EU:s nya kontrollförordning för livsmedel.

   Ny vägledning håller på att tas fram inför 2021 när kommunernas koll av växtskydd kan bli tuffare (arkivbild).
  Ny vägledning håller på att tas fram inför 2021 när kommunernas koll av växtskydd kan bli tuffare (arkivbild). FOTO: TT

  I december förra året trädde den nya förordningen för kontroll av livsmedel i kraft. Här ingår sedan tidigare områden som exempelvis djurskydd, djurhälsa, smittskydd och foder. Men en förändring är att även växtskyddsmedel nu ingår. Jordbruksverket håller tillsammans med Kemikalieinspektionen på att arbeta fram en vägledning till kommunerna hur detta påverkar deras verksamhet mot lantbruket.

  – När det gäller kommunal tillsyn tror vi på att kommunikation är bra. Vi vill att folk ska göra rätt och inspektörerna föranmäler i stort sett alla besök för att en odlare ska finnas på plats och hinna plocka fram dokumentationen, säger Magnus Sandström på Jordbruksverkets miljöregelenhet som jobbar med vägledningen.

  EU: Gör oanmälda kontroller

  Men enligt EU:s kontrollförordning är grunden att kontrollerna ska göras oanmälda. Exakt hur det ska tolkas är däremot inte klart. Exempelvis tittar man på om det kan räknas som oanmälda besök om kontrollanten ringer när hon eller han är på väg ut eller kvällen innan besöket.

   Magnus Sandström, växtskyddshandläggare Jordbruksverket.
  Magnus Sandström, växtskyddshandläggare Jordbruksverket. FOTO: Privat

  – Det kan också upplevas som att det blir skarpare gränser för vad som är rätt eller fel, säger Magnus Sandström.

  Vid tillsyn enligt miljöbalken tas inte bara det som är direkt olagligt upp utan även sådant som kan förbättras över tid. Kontroll enligt kontrollförordningen kommer rikta sig mer direkt bara mot det som inte är tillåtet.

  Åtalsanmälan direkt

  Det som komplicerar saken när det gäller användning av växtskyddsmedel, tillägger han, är att även tillsyn ska göras enligt miljöbalkens tillsynsförordning. Dessutom berör tvärvillkorskontroller detta område.

  – Ytterligen en sak som vi redan nu tycker är svårt att hantera i tillsyn och framöver blir svårt att hantera i kontroller, är regelverket för integrerat växtskydd, säger Magnus Sandström.

  Från årsskiftet

  Exempelvis krävs enligt regelverket en bra växtföljd. Men hur en bra växtföljd ser ut är inte helt enkelt att definiera och beror exempelvis på var i landet gården finns. Därför är det bra att detta EU-direktiv nu ska ses över, tycker Magnus Sandström.

  Under hösten planeras vägledningen enligt den nya kontrollförordningen vara klar och kommunerna informeras. Från och med 2021 ska kommunerna börja arbeta efter de nya reglerna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen