Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 september 2020

  Ekoförordningen skjuts fram

  Den omdiskuterade nya lagen för ekologiskt jordbruk träder inte i kraft förrän 2022.

   Växthusodlingens plats i det ekologiska jordbruket var en av de svårlösta frågorna när den nya ekoförordningen förhandlades fram. (Arkivbild.)
  Växthusodlingens plats i det ekologiska jordbruket var en av de svårlösta frågorna när den nya ekoförordningen förhandlades fram. (Arkivbild.) FOTO: Ann Lindén

  Med knappt fyra månader kvar till lagstiftningen skulle börja tillämpas föreslår EU-kommissionen att ikraftträdandet skjuts fram ett år, till den första januari 2022. Det är något branschen, EU-parlamentet och medlemsländerna frågat efter sedan i våras.

  Att ta fram en ny ekoförordning för att harmonisera regler och traditioner som skiftar stort i olika delar av EU har varit en långdragen process. Ett tag såg det ut som om hela projektet skulle gå i stöpet, men i juni 2017 lyckades man nå politisk enighet. Då återstod ett omfattande arbete med detaljerna i regelverket, ett arbete som inte blev lättare när coronapandemin slog till. Att ge processen ett år till gör att man hinner förankra och granska de nya reglerna, och ge alla berörda tillräckligt med tid att anpassa sig till dem, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

  Handlingsplan för mer ekologisk produktion

  Ökad produktion och konsumtion av ekologiska produkter ingår i EU-kommissionens politiska flaggskepp, den gröna given. Ekologiskt jordbruk bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion och är ett viktigt verktyg för att motverka förlusten av biologisk mångfald, resonerar EU-kommissionen. Den har satt som mål att 25 procent av EU:s jordbruksmark ska vara ekologisk till 2030. I dag är 8 procent av marken certifierat EU-ekologisk, och skillnaderna är stora mellan medlemsländerna, från enstaka procent i länder som Bulgarien och Rumänien till över 20 procent i Sverige och Österrike.

  För att nå målet vill EU-kommissionen stimulera både produktion och konsumtion. En handlingsplan ska presenteras i början av nästa år.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen