facebooktwittermail d

Redan redo för vårbruket - harvade i helgen

Häljarp. Medan vintern behåller sitt grepp i stora delar av Sverige har våren kommit till Skåne. I alla fall bjuder Jerry Holmgren på ett riktigt vårtecken. Han har redan börjat med vårbruket.

Jerry Holmgren är växtodlare och har även entreprenadfirma i Skåne. I dag gav han sig ut för att harva igen.
Jerry Holmgren är växtodlare och har även entreprenadfirma i Skåne. I dag gav han sig ut för att harva igen.

Det var ett så kallat isdygn i hela landet i helgen, men det hindrade inte Jerry Holmgren från Häljarp i Landskrona från att sätta sig i traktorn i lördags - med harven påkopplad. I dag var han ute igen.

- Det var en chanstagning när jag körde upp och tittade på åkern i lördags. Jag hade spaden med mig och grävde lite och såg att det var fin mylla på ytan. Så jag tog en chansning och satte i gång. Och det blev väldigt bra, säger han.

Jerry Holmgren bedriver växtodling på 100 hektar åker tillsammans med sin far.

- I veckan räknar jag med att kunna så korn. Jag väntar bara på att utsädet ska komma, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ: Kommunerna om plogkaoset: Ekonomiskt vansinne

Isdygn i landet

Den 15 februari inföll den meteorologiska våren på flera håll i Skåne. Men vintern återvände och under söndagsdygnet var det ett nationellt isdygn i Sverige . Det innebär att temperaturen var under nollstrecket i alla SMHI:s mätstationer. Och fler isdygn väntas i veckan, enligt SMHI.

Men Jerry Holmgren tror ändå på att kunna ge sig ut och så. Det är inte första gången han börjar med tidigt vårbruk. För fyra år sedan gjorde han likadant.

- Ja, jag räknar med att det ska bli någon sådd i veckan. Såmaskinen är kopplad och färdig, så det är bara att sätta i gång när det blir läge.

Hur kändes det att börja harva i helgen?

- Det kändes bra även om det var lite kallt. Men det var inte många andra traktorer som man mötte ute direkt, säger Jerry Holmgren.

Och Jerry Holmgren har haft tur. Det tidiga vårbruket inte verklighet för alla bönder i landet, något som alla minst sagt snöiga läsarbilder som inkommit till redaktionen vittnar om!

LÄS OCKSÅ: Dags för vårbruk? Inte på alla håll i landet!

LÄS OCKSÅ: Tog upp sista potatisen på julafton

LÄS OCKSÅ: Året som odlarna helst vill glömma

ATL-tv: Byter strategi inför vårbruket