Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari 2018

  Här togs sista skörden på julafton

  På Lavelunds gård i Skåne var potatisskörden i full gång i december. Jan Knutsson gick i mål på självaste julafton. ”Vi tog upp den sista potatisen på ett par timmar - sedan var det dags för jullunchen”, berättar han.

  Förra året var potatisupptagningen extremt sen på Lavelunds gård utanför Ystad. De sista fyra hektaren, av sammanlagt 16, att skörda sammanföll med julen och alla dess bestyr. Inte minst var det extra mycket att göra i den egna gårdsbutiken där många kunder ville bunkra upp med potatis, ägg och rödkål till julbordet.

  I normala fall brukar upplockningen av potatis börja i september och vara klar i mitten av oktober, men i år slutade den alltså i december.

  Blöt höst

  Det är höstens alla regn som har satt käppar i hjulen och skjutit upp potatisskörden.

  – Vi har haft dubbla nederbördsmängder mot det normala sedan september, 100-140 millimeter varje månad, berättar Jan Knutsson.

  För att klara potatisskörden fick Jan Knutsson byta ut sin enradiga och köra med en tvåradig upptagare i stället. Och inför julafton kunde han låna in ytterligare en maskin som hans son kunde köra.

  – Det gäller att ta hand om potatisen efter upptagningen och lufta den. Jag provade att tryckkoka en del potatis i går och den såg bra ut. Nu håller jag tummarna för att det går bra, säger Jan Knutsson som är tacksam över att dräneringen har fungerat bra på de fält som har återstått att skörda.

  ATL-TV: Tufft läge i betkampanjenPREMIUM: Lantbruk allt viktigare solenergiproducenterLÄS MER: Stora problem med bredband på landsbygden

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen