facebooktwittermail

Räddningstjänsten arbetar fortsatt vid branden i Eslöv

Släckningsarbetet pågår fortfarande vid branden i Eslöv, som inträffade på lördagskvällen. ATL har varit på plats. 

Branden startade på lördagskvällen den 24 juli. När ATL besökte platsen på måndagseftermiddagen pågick eftersläckningsarbetet fortfarande. FOTO: ANAHITA ARAI

Det var i lördags kväll som en brand inträffade på en herrgård utanför Eslöv. Två hallar stod i brand och var utom räddning. 

Den ena var 3 000 kvadratmeter stor och beskrivs enligt ATL:s reporter på plats vara helt förstörd. I hallen fanns bland annat spannmål och halm.

– Det de kör ut nu är halm och spannmål som brunnit, säger Anahita Arai, reporter på plats. 

Inga människor eller djur ska ha kommit till skada.

Vad som försvårat arbetet är det gödningsmedel som fanns i en av byggnaderna. Under helgen utfärdades ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, på grund av detta men under söndagskvällen hävdes det. 

Insatschef David Palm, som arbetat på platsen sedan måndagsmorgonen, berättar för ATL att man har lagt plast över gödningen för att den inte ska komma i kontakt med vatten och sprida sig till grundvattnet.  

Han tror att de kommer vara på plats fram till kvällen. 

Brandbil på plats vid ladan som brunnit. Rök tornar upp från platsen.
Från början kändes ingen brandlukt, men ju närmare den nerbrunna ladan ATL:s reporter kommer, desto starkare blir lukten av rök för henne. FOTO: ANAHITA ARAI

Likheter med fler bränder

Under kvällen och natten mot söndag inträffade även två bränder på gårdar kring Kristianstad. Polisen utreder händelserna som separata ärenden, men säger att det finns en del likheter

– Samband är inte vårt ord. Det ord jag har använt under branden är att det finns likheter med två andra bränder och likheterna är i tid och rum; det är inte alltför lång tid mellan dem och inte alltför stort geografiskt område, säger Magnus Lautin, jourhavande förundersökningsledare i Kristianstad, till ATL.

En man i 47-årsåldern greps i samband med den sista branden i en lada i Ugerup utanför Tollarp, natten mot söndag. Han anhölls några timmar senare, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand gällande den sista branden. 

Omständigheterna kring hur gripandet gick till vill polisen inte gå in på. I nuläget finns inga fler misstänkta. 

– Nu håller vi på med olika utredningsåtgärder, från förhör till tekniska undersökningar, säger Magnus Lautin.

På måndagskvällen rapporterade Kristianstadbladet att den misstänkta mannen har satts på fri fot. Han är fortfarande misstänkt för branden i Ugerup.

Läs mer

Tre bränder samma kväll – polisen utreder ett samband

Avancerat släckningsarbete vid branden i Eslöv

Storbrand på två gårdar i Skåne – allmänheten varnas