facebooktwittermail

Räddningstjänsten släcker inte – de eldar på

Branden i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun i Skåne kräver ett avancerat släckningsarbete. Räddningstjänsten försöker nu få igång branden igen för att giftig rök ska stiga högre och inte nå boende.

Det pågår ett komplicerat släckningsarbete vid en brand i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun. Arkivbild.
Det pågår ett komplicerat släckningsarbete vid en brand i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun. Arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Det brinner fortfarande i de två byggnaderna i Eslöv och räddningstjänsten försöker inte släcka. Istället vill de skapa en kraftigare brand för att röken – som kan innehålla gifter från antänt gödningsmedel – inte ska nå det närliggande samhället.

– Man har fått dit en kranbil med en gripklo som plockar bort plåtar från tak och väggar. Man hoppas få in lite syre så att det blir mer fart på bränderna inne i huset, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Vid en kraftigare brand går giftig röken högre upp i skyn. Då kan det viktiga meddelandet till boende i samhället 800 meter bort om att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar tas bort.

Föroreningsrisk

Räddningstjänsten kan inte släcka med vatten som vanligt, eftersom risken för föroreningar är stor. Dels från sotpartiklar och dels från salpetersyra och ammoniumnitrat från de 150 ton gödningsmedel som brinner i byggnaden.

Precis intill de brandhärjade byggnaderna finns en station med grundvattenpumpar som förser tusen kreatur med vatten.

– Om man börjar släcka med vatten så drar det med sig en massa föroreningar ner i grundvattnet och då kan inte kossorna dricka. Därför låter man det brinna, säger Torbjörn Krokström.

Gödningssäckarna väger 750 kilo per styck och totalt finns 150 ton gödningsmedel i byggnaden, enligt räddningstjänsten. När det brinner smälter gödningen ihop och blir till en stor klump som glödbranden pyr i.

Är det farlig rök?

– Det är inget man dör av, det är mer om man exponerats långvarigt, säger Torbjörn Krokström.

Hela situationen låter väldigt besvärlig?

– Det är inte helt enkelt. De har hållit på sedan klockan nio i går. Vi lär vara kvar under kommande natt också.

Giftiga ångor

I nästa steg ska fastighetsägare, räddningsledare och försäkringsbolag tillsammans besluta om hur man ska gå vidare med de stora mängderna pyrande avfall och få stopp på de giftiga ångorna.

Det var på lördagskvällen som larmet om branden kom in till räddningstjänsten.

– När vi kom fram var det redan övertänt i två byggnader, sade Måns Krook, vid räddningstjänsten Syd, i inledningsskedet av branden.

Cirka 25 brandmän från 4 stationer har deltagit i arbetet med att släcka. Inga människor eller djur har skadats.

Polisen har startat en utredning med brottsrubriceringen grov mordbrand, enligt Calle Persson, presstalesperson för polisen region Syd.

Läs mer: 

Tre bränder samma kväll – polisen utreder ett samband

Storbrand på två gårdar i Skåne – allmänheten varnas