facebooktwittermail d

Putin skryter om rekordskörd av vete

Den ryske presidenten Vladimir Putin hyllar landets bönder och skryter om en rekordskörd för 2022. Detta samtidigt som landet hotar att dra sig ur spannmålsavtalet med Ukraina.

President Vladimir Putin håller sitt årliga tal i Moskva, Ryssland.
Rysslands president Vladimir Putin skryter om en rekordskörd för 2022. Något Ukraina säger inkluderar stulet spannmål från ockuperade områden. FOTO: KREMLIN POOL/UPI VIA TT

”En rekordskörd på över 150 miljoner ton spannmål, varav över 100 miljoner ton vete”, skanderade Vladimir Putin under sitt tal i tisdags.

Enligt ukrainska källor inkluderar dessa siffror stulet spannmål från ockuperade områden i Ukraina. Anton Gerasjtjenko, rådgivare vid Ukrainas inrikesdepartement, skriver bland annat på Twitter att Putin ”skryter om spannmål som Ryssland stulit”.

Huruvida dessa uppgifter stämmer kan inte ATL bekräfta men den ryska statliga statistikmyndigheten Rosstat har inkluderat Krim sedan halvön ockuperades 2014. De fyra andra ockuperade områdena i Ukraina har hittills inte räknats med.

Osäker framtid för spannmålsexporter

Nästa vecka inleds samtalen om att förlänga avtalet om spannmålstransporter över Svarta havet. Avtalet – som gjort det möjligt för Ukraina att exportera spannmål - förlängdes med 120 dagar i november och planeras att förnyas igen i mars. Emellertid har Ryssland hotat att dra sig ur avtalet om inte sanktioner mot Rysslands egna jordbrukstransport hävs, vilket ATL skrev om förra veckan.

– Vi ser att fienden börjar lägga fram nya villkor. Vi förstår att det kommer att bli svårt - som det var i november. Men jag tror att sunt förnuft kommer att segra och att avtalet kommer att förlängas, sa Ukrainas biträdande infrastrukturminister Jurij Vaskov under en spannmålskonferens i Kiev, anordnad av jordbrukskonsultföretaget ProAgro, rapporterar Reuters.

Även USA:s president Joe Biden, som i måndags var på plats i Kiev, har uttalat sig om spannmålsavtalet. På tisdagen anklagade han personligen Vladimir Putin för att försöka ”svälta världen” - och använda mat som ett vapen i kriget.

Joe Biden håller ett tal i Warszawa, Polen den 21 februari 2023
I sitt tal i den polska huvudstaden Warszawa anklagade Joe Biden Vladimir Putin för att använda mat som ett vapen i kriget. FOTO: ARTUR WIDAK/NURPHOTO VIA TT

Black Sea Grain Initiative

Den 17 november förlängdes avtalet om ukrainsk spannmålsexport med fyra månader. Avtalet, som förhandlats fram av FN och Turkiet, har möjliggjort exporten av över 11 miljoner ton spannmål och andra livsmedel från Ukraina.

Källa: FN

Läs mer:

Ryssland: Sanktioner hindrar nya spannmålsavtal

Svält en del i krigföringen

Fallande spannmålspriser inför nytt Ukrainaavtal