Det spannmålsavtal som slöts mellan Ryssland och Ukraina förra året är nu under hot. Ryssland hävdar att att det skulle vara ”olämpligt” att förlänga avtalet vid Svarta havet så länge sanktioner riktade mot Rysslands egna jordbrukstransport inte hävs, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Landets jordbruksexport har inte uttryckligen varit föremål för västerländska sanktioner, men Moskva menar att blockeringar av bland annat betalsystem är ett ”hinder” för att kunna exportera spannmål och gödselmedel, från Ryssland.
Drog sig ur avtalet i oktober
Rysslands invasion av Ukraina fick spannmålspriserna i världen att initialt skjuta i höjden, då både Ukraina och Ryssland är två av världens största exportörer av spannmål. För att sänka priserna och förhindra matbrist i länder beroende av spannmålsexport lyckades FN och Turkiet få Ryssland och Ukraina att, i somras, skriva på ett avtal för att tillåta spannmålstransporter över Svarta havet. Ett avtal som Ryssland emellertid drog sig ur i oktober förra året, vilket fick priserna att stiga.
Ett nytt avtal slöts dock i november som förnyade avtalet i 120 dagar, vilket fick vetepriserna att återigen falla. Och i februari kunde ATL rapportera att vetepriserna sjunkit med 7 procent efter att spannmålsflödet ut från Ryssland och Ukraina genom Svarta havet stabiliserats. Novemberavtalet går ut nästa månad.
Hur börsen reagerar på den senaste utvecklingen återstår att se.