facebooktwittermail

Professor prisas för kamp för mjölken

Agnes Wold får pris för att hon ifrågasätter vedertagna uppfattningar om mjölk.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, har många strängar på sin lyra.

Bland mycket annat utvecklar hon ett vaccin mot allergi tillsammans med sin forskargrupp på Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Grundtesen är att vi behöver fler virus och bakterier i vår omgivning när vi är små.

LÄS OCKSÅ: Ny metod kan göra opastöriserad mjölk bakteriefri

Hon har debatterat amning och avlivat myter om hur mycket vatten vi måste dricka varje dag.

Och så har hon engagerat sig i den svenska mjölken.

Framförallt den opastöriserade mjölken.

"Mindre allergi med opastöriserad mjölk"

För nästan exakt ett år sedan skrev hon en debattartikel i tidningen Fokus där hon ställde frågan om "mjölk är en lågpris­produkt för att den dricks av barn, medan vuxna smuttar på espresso och lokalbryggt öl?".

LÄS OCKSÅ: "Man måste säga nej till alla"

Agnes Wold hänvisar till flera studier som visar att barn som dricker opastöriserad mjölk får mindre allergi än andra.

- När allergi nu är en av våra vanligaste sjukdomar borde opastöriserad mjölk ses som något medicinsk intressant, i stället för något som till varje pris ska hindras, säger Agnes Wold till Göteborgs-Posten.

Nya regler från september

Från den första september skärptes reglerna för försäljning av opastöriserad mjölk. Nu får bönder bara sälja 70 liter opastöriserad mjölk i veckan och måste informera konsumenterna skriftligt om "riskerna med opastöriserad mjölk och hur mjölken ska hanteras".

LÄS OCKSÅ: Hämtade mjölk utan överenskommelse

- Alla myndigheter har olika kultur och just Livsmedelsverket består av många rädda paragrafryttare. De menar inget illa men de skrämmer upp människor i onödan, säger Agnes Wold till Göteborgs-Posten.

I går kväll tilldelades Agnes Wold Svenska Dryckesakademins pris 2016 för sina insatser för mjölken på Operakällaren i Stockholm. Motiveringen lyder: "att med vetenskapen som grund och med media som megafon ifrågasätta vedertagna uppfattningar om synen på mjölk".