Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september 2017

  "Man måste säga nej till alla"

  Återkommande mjölkstölder fick till slut lantbrukaren Ingemar Danielsson att neka all försäljning av opastöriserad mjölk.

  – Man måste säga nej till alla, säger han.

   I värsta fall kan mjölken bli kontaminerad när obehöriga försöker hämta mjölk.
  I värsta fall kan mjölken bli kontaminerad när obehöriga försöker hämta mjölk.

  I går skrev ATL om att lantbrukaren Bo Sjökvist råkat ut för mjölktjuvar. Han är långt ifrån ensam, vilket även kommentarsfältet under artikeln vittnar om.

  För ett år sedan råkade kollegan Ingemar Danielsson på Sjöviks gård utanför Åmål ut för liknande incidenter.

  – Det finns ju folk som bara tror att man kan komma och ta mjölk och lägga pengar, säger Ingemar Danielsson.

  Men riktigt så enkelt är det inte. Värst var den gången som tjuvarna lyckades sätta i gång mjölktankens tvättprogram, vilket fick till följd att 3 500-3 700 liter mjölk fick kasseras.

  Vill göra egen ost

  Tyvärr räcker skyltningen inte alltid till för att hålla obehöriga borta. Ibland gör språkförbistringarna dessutom att det är svårt att kommunicera med tjuvarna när man upptäcker dem. Efterfrågan på opastöriserad mjölk är bland annat stor inom vissa invandrargrupper som använder mjölken för att tillverka olika produkter.

  – Alla vill ju komma och köpa mjölk för att göra ost och yoghurt, men vi har inte tiden att hjälpa folk som vill köpa 20 liter. Det är så klart lite synd.

  Säger nej till alla

  Att låsa mjölkrummet är heller inget alternativ eftersom utrymmet behöver god ventilation och naturligt drag för att kylprocessen ska fungera optimalt. I stället har man valt att hålla bättre uppsikt över kylrummet, samt konsekvent neka alla som vill köpa. Säger man ja till en person riskerar man snabbt att få nya förfrågningar.

  – Lovar man en kommer det snart fler, säger Ingemar Danielsson.

  LÄS MER: Hämtade mjölk utan överenskommelseLÄS MER: Hjälpte hundratalet kor att rymma

  Relaterade artiklar

  Till toppen