facebooktwittermail d

Ponsse släpper ny digital plattform

Ponsse släpper en ny digital plattform för dataöverföring. Med Ponsse Manager ska skogsentreprenörer enkelt kunna se var maskinen befinner sig och överföra produktionssiffror, bränsleförbrukning och andra viktiga uppgifter.

Ponsse har en lång tradition av datauppkopplade maskiner. De första datorutrustade skogsmaskinerna lanserades 1992, och redan då var det möjligt att överföra data mellan maskinen och kontoret via NMT-nätet. 1997 anslöts maskinerna för första gången till internet, och sedan dess har företaget utvecklat flera digitala lösningar.

Nu tar företaget nästa steg genom att lansera det digitala verktyget Ponsse Manager.

Verktyget införs enkelt via en programuppdatering genom det som kallas för Opti 4G-informationssystemet som togs i drift i början av året, och efter att dataöverföringen har slagits på finns uppgifterna sedan tillgängliga på smarttelefoner, surfplattor och datorer automatiskt.

Överföring effektiviserar

Enligt Ponsse ska realtidsöverföringen bidra till att höja effektiviteten. Företaget skriver själva i sitt pressmeddelande att man ser plattformen som en del av det som kallas sakernas internet där våra prylar (sensorer, kylskåp, bilar med mera) blir allt mer uppkopplade.

Via Manager-verktyget är det bland annat möjligt att övervaka avverkningsförloppet, planera och hantera maskintransporter, registrera maskinernas produktion efter trädslag och sortiment, samt skriva ut mätbevis.

Dessutom får entreprenörerna information om maskinen behöver service, samt information om bränsleförbrukning och serviceanmärkningar från föraren.

Systemet innehåller också en realtidsvy över skördarens Ecodrive-funktion, vilket gör det möjligt att övervaka maskinens produktivitet och arbetsfaser i detalj, enligt Ponsse.

LÄS OCKSÅ: Hela listan: traktorerna som söks mest på Blocket

LÄS OCKSÅ: Ponsses ledning om kanonresultatet

LÄS OCKSÅ: Allt fler väljer kranspetsstyrning