Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 februari

  Ponsses ledning om kanonresultatet

  Ponsse gjorde sitt bästa år någonsin 2017. Mycket tack vare den starka positionen i Ryssland.

   Glad finne! Under Ponsses VD Juho Nummela ökade omsättningen drygt elva procent förra året och leveranserna var all-time-high.
  Glad finne! Under Ponsses VD Juho Nummela ökade omsättningen drygt elva procent förra året och leveranserna var all-time-high. FOTO: Per Österman

  Den totala marknaden för kortvirkesmaskiner i Ryssland var nästan 700 maskiner förra året vilket gör landet till den största marknaden för den nordiska avverkningsmetoden för första gången. Tidigare har Sverige varit den största marknaden men under 2017 låg försäljningen strax under den ryska.

  I Finland såldes strax över 500 maskiner totalt.

  Hur stor Ponsses andel är av dessa marknader avslöjar inte marknadsdirektör Jarmo Vidgrén men Ponsse-fabriken slog produktionsrekord med cirka 1 000 maskiner förra året.

  I januari i år passerade fabriken dessutom 13 000 tillverkade maskiner sedan starten 1970.

  Det finns ingen officiell statistik över de olika producenternas marknadsandelar men siffrorna antyder att Ponsse numera är en potent konkurrent till Komatsu och John Deere på världsmarknaden. Det syns också i årsresultatet för 2017 där omsättningen nådde all-time-high 5,7 miljarder kronor. Tillväxten i omsättning var 11,4 procent.

  Trea i Sverige

  Resultatet före skatt nådde 573 miljoner kronor, något under 2016 års resultat.

  Hur går det i Sverige?

  – Vi är fortfarande nummer tre på den svenska marknaden och vi är inte nöjda med den positionen. Vi vill bli etta eller tvåa där och det jobbar vi på hela tiden. Våra maskiner måste naturligtvis vara de bästa, men vi jobbar också mycket med vårt servicenätverk i Sverige, säger Jarmo Vidgrén.

  Ponsse har satsat ordentligt på att ta marknadsandelar från de två konkurrenterna. Sedan 2010 har företaget lagt motsvarande 810 miljoner på forskning och utveckling samt investerat 1,5 miljarder kronor i produktionen, enligt årsredovisningen.

  Främst har pengarna gått till den nya fabriken i finska Vieremä som ska gå i full produktion i oktober i år.

  Hur mycket sänks kostnaderna med den nya fabriken?

  – Vårt mål är fem-tio procent. Vi får större flexibilitet och större säkerhet för personalen, säger Jarmo Vidgrén.

  Stadig kassa

  I årsredovisningen konstaterar vd Juho Nummela att Ponsse har en stark marknadsposition i Ryssland som blir allt viktigare samtidigt som marknaden för skogsmaskiner växte i Sverige, Finland, Tyskland och Latinamerika.

  Expansionen genomförs med fortsatt starka finanser. Det egna kapital förstärktes till 51,9 (50,3) procent samtidigt som man använde noll procent av företagets kreditlina.

  LÄS OCKSÅ: Ponsse når 13 000 maskinerLÄS OCKSÅ: Kraftiga skillnader i pris för att laga skogsmaskinLÄS OCKSÅ: Ponsse testar gummibandsutrustad skotareLÄS OCKSÅ: Ponsse stärker sina aktier på rysk marknad

  Läs mer om

  Till toppen