Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 mars 2018

  Allt fler väljer kranspetsstyrning

  John Deeres kranspetsstyrning, IBC, väljs nu av så gott som alla skotar- och skördarköpare. Ponsse planerar att lansera en liknande lösning i augusti. Men Komatsu ligger lågt.

   Kranspetsstyrningen gick hem hos skotarförarna. Men ännu mer hos de som kör skördare.
  Kranspetsstyrningen gick hem hos skotarförarna. Men ännu mer hos de som kör skördare. FOTO: John Deere

  Hela skotarsortimentet hos John Deere kan nu fås med IBC, Intelligent Boom Control, även kallad kranspetsstyrning, som tillval. Tekniken har tagits emot väl av kunderna. 90 procent av de beställda skotarna har nu IBC i Sverige, enligt John Deere.

  I september släpptes den första skördaren, 1270G, med samma styrsystem och i november kom även 1170G med kranspetsstyrning. 95 procent av dessa två beställs nu med IBC i Sverige.

  Den större skördaren 1470 utrustas med IBC till slutet av året och den minsta, 1070, först därefter.

  – Att IBC blivit så väl mottaget på skotarsidan, gör att man köper alla skördare som går att få med kranspetsstyrning, trots att det inte har funnits maskiner ute så att man kunnat testa systemet. Då har man köpt oprövat, konstaterar Dieter Reinisch, informationsansvarig för JD:s skogsmaskiner i Sverige.

  Syns i statistiken

  Systemet har funnits som tillval till skotarna i fem år. Men det är i skördarna som de största effektivitetsvinsterna finns eftersom skördarna arbetar mer med kranen.

  Framgången kan nu skönjas i registreringsstatistiken för skotare där John Deere ryckt ifrån under januari-februari.

  – Vi är väldigt positiva om man tittar på nuläget plus det vi ser i orderböckerna, säger Henrik Johansson, landchef för John Deeres skogsmaskiner i Sverige.

  Skotarmarknaden är dock ryckig och ändras snabbt. Totalt registrerades 45 nya skotare under januari-februari 2018.

  När ATL frågar Ponsse om de har ett liknande system på gång, är marknadsdirektören Jarmo Vidgrén hemlighetsfull.

  – Vårt fokus är att vara bäst på marknaden och det kommer säkert någonting från oss. Vi väntar på FinnMetko-mässan. Vi ska visa något intressant där. Och det kan vara ganska nära det här kranstyrningssystemet, säger han och fortsätter.

  – Föraren måste ta väldigt många beslut idag och systemen kommer att hjälpa föraren att ta dessa beslut. Vi pratar med kunderna hela tiden så vi vet vad de vill ha. Det är allt jag kan berätta, säger Jarmo Vidgrén.

  FinnMetko är Finlands svar på Maskinexpo och pågår under tre dagar i slutet av augusti i Jämsä, 20 mil norr om Helsingfors.

  Mjukt och exakt

  På Komatsu Forest har man inte några planer på att följa John Deere.

  – Vårt system Smart Flow är ingen kranspetsstyrning men man får ett liknande resultat, säger Peter Hasselryd, försäljningschef Sverige på Komatsu Forest.

  Smart Flow ger en mjukare kranföring vilket leder till större exakthet och färre stötar. Föraren styr inte kranen efter spetsens tänkta rörelsebana utan traditionellt genom att reglera hydraulcylindrarna med spakarna.

  – Vi ligger på hundra procent försäljning med Smart Flow för skotarna nu, säger Peter Hasselryd.

  Har ni något liknande IBC på gång?

  – Vi har ett ständigt utvecklingsarbete kring krankörning och hjälpautomatiseringar, säger Peter Hasselryd som berättar att Smart Flow även kommer på den största skotaren, 895, till sommaren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen